Aanbevolen partners

Zelfbouwmarkt logo
logo Franke
X²O logo
De badkamer

De toekomst kleurt multidisciplinair bij Van Marcke

Om de wereldwijde uitdagingen op het vlak van samenleving, milieu en economie aan te kunnen, zijn een multidisciplinaire aanpak en samenwerking nodig. Ontwerpers, universitairen, ingenieurs en wetenschappers zullen meer moeten samenwerken en communiceren. Dat vraagt om het verleggen van de traditionele grenzen tussen deze disciplines. Creativiteit en flexibiliteit zijn volgens Van Marcke de sleutels om tot een oplossing voor actuele problemen te komen.
 
Het ultieme doel van design is de gebruiker gelukkiger te maken. Hoe een product door de gebruiker ervaren wordt, is belangrijk. Emotie komt terug in design. We leven in een harde wereld en empathie is daarin een belangrijke waarde.
Van Marcke vangt signalen op uit de hele wereld en vertaalt die in een aantal persoonlijke inzichten in de evolutie van het design:
  • Als eerste Human Creation of de terugkeer naar de ambachtskunst. Nieuw hier is dat jonge ontwerpers deze technieken en de traditionele knowhow toepassen en bijzondere voorwerpen vervaardigen.
  • Nature Creation of hoe de natuur het overneemt. De ontwerper levert niet noodzakelijk een afgewerkt product. Hij brengt verschillende parameters bij elkaar, werkt samen met de natuurwetten en laat vervolgens de natuur zijn gang gaan. Zo wordt elk object gedeeltelijk door toeval bepaald.
  • Industrial Creation – Van Marcke stelt vast dat de industriële stijl zich verder doorzet. De brute en ruwe stijl krijgt vooral navolging in loftwoningen in de stad.
  • Mix & Match Creation – Het mixen van materialen is een ware sensatie voor ontwerpers. Ze experimenteren en maken uitzonderlijke combinaties.
  • Durable Creation – Zonder aandacht voor duurzaamheid, recycleerbaarheid of hergebruik is er in de toekomst geen productontwikkeling mogelijk. Designers moeten ook verder kijken dan het product en de materialen zelf. Wat zijn de verwachtingen van de gebruiker? Welk impact zal mijn product op het milieu hebben?
  • Techno Creation – Machines en robots dringen ons leven binnen en winnen aan belang in het productieproces. Vandaag zorgen de 3D-printers en hulpmiddelen voor een grotere creativiteit en vrijheid. Consumenten krijgen meer zeggenschap in het ontwerpproces en worden zelf voor een stuk ontwerper, decorateur en stilist.
  • Share Creation is niet louter een modeverschijnsel. Alles wordt gedeeld. Ontwerp, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten worden door verschillende personen en organisaties gedeeld. Deze sharing economie zorgt voor een heel andere dynamiek en opent een universum aan nieuwe mogelijkheden. Het gemeenschappelijk uitgangspunt is dat de waarde van goederen kan stijgen als ze gedeeld worden.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in