Aanbevolen partners

detremmerie logo
samsung logo
X²O logo
De badkamer

De Energiejacht is geopend

Deze nieuwe campagne moedigt iedereen aan om te jagen op energievreters in huis. Deelnemers kunnen rekenen op begeleiding en ondersteuning, online of via een energiemeester. Energiejagers kunnen zich registreren op de onafhankelijke website www.energiejacht.be.


Verbruik vergelijken

“Energie besparen is eenvoudig. Zelfs enkel je meterstanden noteren, helpt om een energiereflex te creëren en zo energie te besparen,” vertelt Bernard Govaert van Bond Beter Leefmilieu. “De website van de Energiejacht maakt het gemakkelijk om je meterstanden te noteren. Wie dan zijn verbruiksgegevens van het vorige jaar ingeeft, ziet meteen in een grafiek hoe goed de jacht verloopt; hoeveel energie hij dus bespaart. Maar je kunt je gegevens ook vergelijken met anderen of met het Vlaamse gemiddelde. Het is de enige onafhankelijke website in Vlaanderen waar je verbruiksgegevens kan ingeven en vergelijken, die dus niet verbonden is aan een energieleverancier. De rekenmodule houdt ook rekening met de buitentemperatuur, zo kan je ongeacht het seizoen je verbruik evalueren.”


Waterverbruik

Op de website van de Energiejacht kan de energiejager ook zijn waterverbruik bijhouden. “De parallellen tussen water- en energieverbruik zijn duidelijk. Net als fossiele brandstoffen, zijn natuurlijke grondwaterreserves verre van onuitputtelijk en moeten we er, vanuit milieuoverwegingen, voorzichtig mee omspringen," aldus Bernard Govaert. Ook de waterfactuur van de bewuste consument vaart er wel bij. Het bijhouden van het waterverbruik past daarnaast ook bij het jaarthema van de Energiejacht: energie besparen in de badkamer.


Tips

De echte besparing gebeurt natuurlijk niet door enkel je meterstanden te noteren. Daarom geeft de Energiejacht de deelnemers tips om energie te besparen in huis. “Je kunt beter een kwartier grondig ventileren dan je ramen een hele dag een beetje open laten staan”, is een voorbeeld van een tip die we geven op de website van de Energiejacht.


Samen besparen

In de deelnemende gemeenten kunnen energiejagers zich van 1 december tot 31 maart groeperen. Dan krijgen ze ondersteuning van een energiemeester die bijeenkomsten organiseert om ervaringen en tips uit te wisselen. De groepen zullen niet enkel hun energiefactuur zien dalen. Ieder lid van een groep dat minstens 16 keer zijn meterstanden opgeeft, kan een unieke ‘energiejachtbadjas’ bestellen, tegen een zacht prijsje.


Meer info: www.energiejacht.be 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in