Aanbevolen partners

samsung logo
Audio en video

Consument heeft duidelijke mening over flatscreen-tv’s

Een Europees onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Panasonic, Pioneer en Hitachi, toont aan dat maar liefst 73% van de respondenten de beeldkwaliteit van een plasmascherm verkiest boven een lcd-scherm. De studie is het resultaat van rechtstreekse vergelijkingen tussen plasma- en lcd-modellen in Europa. Het onderzoek maakt duidelijk hoe eindgebruikers beide technologieën beoordelen en welke de voordelen zijn. Zo willen de drie elektronicagiganten de stijgende groei van plasma-tv’s stimuleren.


Algemeen moet bij de aankoop van een nieuwe flatscreen-tv meer aandacht uitgaan naar de specifieke kijkomstandigheden van de consument. Vaak baseert de koper zijn beslissing op technische details die niet altijd relevant of duidelijk zijn. Daarom zouden verkopers bijvoorbeeld extra ruimtes moeten creëren om diverse schermtypes beter met elkaar te vergelijken. Ook kan de sector nog meer de voordelen en niet zozeer de details van de technische eigenschappen benadrukken. Dat zeggen Panasonic, Pioneer en Hitachi naar aanleiding van de testresultaten.
Het marktonderzoeksbureau Synovate peilde naar de mening en voorkeur van willekeurig geselecteerde personen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Op basis van verschillende criteria ondervonden ze zelf naar welk scherm ze liever kijken. Het is de eerste keer dat tijdens een onderzoek de kijker in een vergelijkbare thuissituatie de twee types schermen beoordeelt.

Voor en na
De proefpersonen die al vertrouwd waren met plasma- en lcd- tv?s kregen eerst een vragenlijst om verschillende criteria van plasma- en lcd- schermen te beoordelen. Nadat ze dezelfde beelden afwisselend op een lcd- en plasmascherm gezien hadden, moesten ze opnieuw dezelfde vragen beantwoorden. Na de test bleek dat meer proefpersonen voor een plasmascherm kozen.

De beeldkwaliteit werd beoordeeld aan de hand van diverse criteria.
- Beeldscherpte: voor de test waren de meningen gelijk verdeeld, na de test koos 61% van de respondenten voor het plasmascherm.
- Kleur: 43% vond de kleuren op en plasmascherm beter, na de test deelden 65% die mening.
- Reactietijd: eerst vonden 34% van de consumenten dat de snelheid van de nieuwe beelden bij een plasmascherm beter was, na de test steeg dit aantal tot 65%.
- Contrast: 35% van de respondenten had voor de test hierover geen uitgesproken mening, na de test verkoos 61% duidelijk het plasmascherm.
- Zwartweergave: Voor de test vonden 37% van de respondenten het dat zwart méér zwart leek op een plasmascherm dan op een lcd-scherm. Na de test deelde 72% van de respondenten deze mening.
- Resolutie: 60 % van de respondenten vond alle details duidelijk en scherper waren op een plasmascherm. Voor de test was dat maar 41%.
- Beelddiepte: Een goede beelddiepte geeft beelden met perspectief en realistische dimensies. Voor de test wees 39% van de respondenten deze eigenschap liever toe aan een plasmascherm dan een lcd-scherm. Na de test was dat 58%.
Tijdens het onderzoek werd geen rekening gehouden met andere factoren die het verkoopgedrag beïnvloeden zoals de prijs, het verkoopadvies en beschikbaarheid van de schermen.

Alle resultaten uit de studie vind je op www.plasma-lcd-faits.be of www.plasma-lcd-feiten.be.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in