Aanbevolen partners

detremmerie logo
samsung logo
X²O logo
De badkamer

Beperk de waterfactuur in de badkamer

Wist je dat de Vlaming gemiddeld 110 liter water per dag gebruikt? Het grootste deel van dat water gebruiken we voor de toiletspoeling en voor het bad. Met wat slimme gewoontes kan het een stuk zuiniger.
  • Sluit de kraan tijdens het tanden poetsen, het handen wassen of het scheren. Wanneer je het water laat lopen tijdens het tanden poetsen of scheren, verspil je 18 liter water. Gebruik daarom een drinkbeker om de mond te spoelen na het tanden poetsen of vul de wastafel met wat water om het scheermesje te spoelen.
  • Verkies de douche boven het bad. Een douchebeurt is goed voor 60 tot 80 liter water. Even in het bad weken daarentegen vraagt al snel zo’n 150 à 200 liter water. Wanneer je een uur onder de douche blijft staan, gaat deze vergelijking natuurlijk niet meer op.

Lekken opsporen

Een lekkende kraan kan op één dag tot 100 liter water verspillen. Een lekkend toilet kan tot het tienvoud hiervan verknoeien. Kijk kranen en toilet dus regelmatig na op lekken. Om verborgen waterlekken op te sporen kunt u voor het slapengaan de waterteller noteren en ’s morgens opnieuw. De twee getallen zouden identiek moeten zijn. Op voorwaarde dat u geen nachtelijke wasmachine liet draaien. Zijn de getallen niet identiek, dan zit u met een lek. Probeer dit op te sporen, schakel indien nodig een vakman in.

Waterzuinig doorspoelen

Een gewone toiletspoeling vraag ongeveer 12 liter water. Gemiddeld spoelt één persoon het toilet zo’n 5 keer per dag door. Kortom, 60 liter dus. Rust het toilet uit met een spaarknop of vervang het toilet door een model met zo’n functie. De investering laat zich snel terugverdienen. Een trucje om het waterverbruik te verminderen is een gevulde fles of een tweetal bakstenen in het waterreservoir te leggen. Maar dan blijft het waterverbruik nog altijd even groot, zowel bij een klein als een groot toiletbezoek.
Beter nog is regenwater te gebruiken voor de toiletspoeling.

Spaarkranen

Voor het kraanwerk en de douche bestaan er verschillende water- en energiebesparende oplossingen:
 
  • Door een thermostaatkraan te gebruiken, krijgt u onmiddellijk de gewenste watertemperatuur. Dat maakt een besparing van 12% mogelijk.
  • Verder kun je voor een mousseur kiezen die lucht aan de waterstraal toevoegt. Je krijgt nog altijd een weldoend gevoel van de waterstraal, alleen gebeurt dat met minder water.
  • Met een elektronische kraan kun je het waterverbruik heel exact bepalen. Zo gaat er nauwelijks nog een druppel verloren.
Auteur: Vinciane Pinte - december 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in