Aanbevolen partners

detremmerie logo
samsung logo
X²O logo
De badkamer

Belgisch designhuwelijk in de badkamer

De Belgische badkamermeubelfabrikant Dedecker is voor zijn nieuwste meubel in zee gegaan met Axel Enthoven van het gerenommeerde Antwerpse ontwerpbureau enthoven associates. Resultaat is een op-en-top Belgisch ontwerp met designallures.


Modulair badkamerontwerp

Het nieuwe meubel kreeg de naam ‘01 by enthoven associates’ mee. Een grondige studie van het badkamergebeuren lag aan de basis van het ontwerp. Een gemiddelde Belgische badkamer is zo’n 6 à 8 m² groot, hedendaagse woningen tellen vaak twee badkamers. Het designteam analyseerde alle functies en handelingen die in de badkamer plaatsvinden en stelde vast dat naast de basisfunctie ‘hygiëne’ ook ‘wellness’ zijn plaats opeist.
“Waar een badkamermeubel in vele gevallen niet méér is dan een kast met een wastafel in, wil dit nieuwe ontwerp als het ware een werktafel voor het lichaam zijn. De verschillende badkamerhandelingen, plaats van de spiegel, afval, zitcomfort... krijgen de aandacht die ze verdienen. De horizontale vormgeving verbindt de diverse modules met hun respectievelijke functies”, zo verduidelijkt ontwerper Alex Enthoven.


Horizontale lijnen

Kenmerkend voor de vormgeving van ‘01 by enthoven associates’ is de horizontale belijning van het badkamermeubel. Het modulair ontwerp kreeg een krachtige horizontale belijning, ontdaan van alle overbodige franjes. De diverse modules worden gedragen door een roestvrijstalen basisstructuur van 60 cm diep die in de muur verankerd zit. De diverse modules kunnen naar wens gecombineerd worden.


Wastafel

De 90 cm of 150 cm brede wastafel is vervaardigd van een witte gietmassa van kwarts en hars. Het matte materiaal oogt eigentijds en scoort hoog inzake hygiëne en onderhoudsvriendelijkheid. De 90 cm brede kaptafel klapt open en heeft aan de binnenzijde van de klep een inclineerbare spiegel. De 60 cm brede opbergmodule is uitgerust met een lade met dezelfde dikte als de wastafel (15 cm), wat de horizontale belijning nog benadrukt.
De opbergmodule met 3 laden die rust op de onderste rail van de basisstructuur biedt extra opbergruimte. Aan de zijkant van het meubel zijn een handdoekhanger en/of een afsluitbaar vuilnisbakje op hoogte voorzien.


Materialen

Een ontwerp als ‘01 by enthoven associates’ vraagt om fraaie materialen. De basisstructuur van het ontwerp is vervaardigd van roestvrij staal, de opberg- en aflegvlakken van massieve kunststof in drie houtafwerkingen (wengé bonobo, loft oak en loft pear) en effen wit. De wastafel en de binneninrichting van de opbergelementen zijn van een duurzaam gegoten materiaal.


Form follows function

Axel Enthoven spreekt klare taal inzake de link tussen vorm en functie: “Tijdens de voorstudiefase hebben we veel aandacht besteed aan alle functies in en rond de wastafel: scheren, maquilleren, föhnen, maskertje aanbrengen, wenkbrauwen epileren, nagels lakken… Het consequent toepassen van het ‘forms follows function’-principe maakt dat er in het meubel bijvoorbeeld geen ruimte voorzien is voor medicijnen. Daar is een goede reden voor: de warmte en de hoge vochtigheidsgraad maken de badkamer totaal ongeschikt voor de bewaring van medicijnen.”


Ergonomisch meubel

Enthoven associates bestudeerde ook de ergonomische kant van de zaak grondig. Veel badkamerhandelingen kunnen zittend gebeuren. Helaas wordt zitten (te) snel geassocieerd met ouder worden, terwijl het gewoon de meest comfortabele en ergonomische manier is om bepaalde badkamerhandelingen uit te voeren. De zitmogelijkheden die ’01 by enthoven associates’ biedt, vormen een vernieuwende ergonomische invalshoek voor een badkamermeubel.
Ook werden alle badkamerhandelingen van mannen en vrouwen grondig onder de loep genomen. Het designteam verfijnde het ontwerp totdat het ultieme comfortgevoel voor man én vrouw was bereikt. Zo is de spiegel aan de binnenkant van de klep van de kaptafelmodule verstelbaar, zodat man en vrouw, groot of klein, zichzelf altijd perfect zittend kunnen spiegelen.


Duurzame vormgeving

Een gemiddelde Belgische badkamer gaat zo’n 15 à 20 jaar mee. Duurzaamheid slaat in de eerste plaats op de kwaliteit van de gebruikte materialen, maar ook inzake vormgeving kan een ontwerp duurzaamheid uitstralen.
Met ‘01 by enthoven associates’ wil Dedecker een inspirerende vormgeving brengen zonder al te trendy - en dus tijdelijk - te zijn. Met dit modulaire badkamerontwerp geeft de Belgische fabrikant aan dat een sterke vormgeving tijdloos is en dat kwalitatieve materialen mooi verouderen.
’01 by enthoven associates’ is vanaf Batibouw 2009 te koop in de gespecialiseerde sanitairzaak. De aanbevolen verkoopprijs van het badkamermeubel begint vanaf 5.500 euro, exclusief btw.


Info: Dedecker


Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in