Aanbevolen partners

samsung logo
De slaapkamer

Bedmeetcenter ontwikkelt meting van slaapcomfort

Op de Universiteit Hasselt in Diepenbeek is een systeem voorgesteld dat toelaat om het slaapcomfort objectief te meten en te bepalen welk slaapcomfort past bij welke persoon.
Het systeem werd woensdag voorgesteld door Liesbeth Bruckers van de afdeling Biostatistiek van de Universiteit Hasselt en slaapdeskundige Patrick Crommen van het Bedmeetcenter in Hasselt.

In totaal nam het onderzoek naar slaapkwaliteit, dat door de afdeling Biostatistiek werd uitgevoerd in samenwerking met een team slaapspecialisten, orthopedisten en software-ontwikkelaars, ruim zes jaar in beslag. Op basis van de resultaten van het onderzoek ontwikkelde het Bedmeetcenter dan een methode om het slaapcomfort objectief te meten. De methode baseert zich op vier parameters: spierweerstand, spierspanning, de thermische reactiecapaciteit en spierevenwicht.
"De spierweerstand duidt op de weerstand die het lichaam ondervindt bij het veranderen van de slaaphouding. De spierspanning is de spanning die het lichaam ondergaat na een tijd op een slaapsysteem gelegen te hebben, terwijl de thermische reactiecapaciteit de mate van het autonoom reageren registreert", verduidelijkt Patrick Crommen. Naargelang de variabiliteit van deze parameters die tijdens het onderzoek op de verschillende slaapsystemen zoals waterbedden, matrassen met binnenvering, schuimrubberen matrassen en synthetische matrassen, werden gemeten, wordt de mate van het slaapcomfort van de geteste persoon gemeten. Deze meting houdt rekening met het gegeven dat mensen in de loop van de nacht minstens een honderdtal keren van slaaphouding veranderen, aldus de slaapdeskundige.
Met het nieuwe systeem heeft iedereen nu 97 procent kans om een geschikte matras te kiezen. "Totnogtoe gebeurde dat maar één keer op vier", luidde het.
De deskundigen van het Bedmeetcenter wijzen er tot slot nog op dat het beste slaapsysteem niet altijd het duurste hoeft te zijn. Een wetenschappelijke meting van het slaapcomfort blijkt wel een kostelijke aangelegenheid te zijn. Zo rekent het Bedmeetcenter 120 euro meetkosten voor twee personen aan. Voor één persoon telt men 75 euro neer.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in