De badkamer

Badkamer: Talrijke mogelijkheden voor een kleine ruimte

Aanbevolen partners

X²O logo
Wie kleine badkamer zegt, bedoelt niet noodzakelijk minder comfort of klasse. Met een zorgvuldige planning en enkele decoratietips is het mogelijk de oppervlakte optimaal te benutten en zelfs de indruk van een grotere badkamer te wekken.
Onder invloed van de stijgende grond- en vastgoedprijzen, zit de oppervlakte van onze woningen in dalende lijn. De badkamer ontsnapt niet aan deze regel voor de nieuwe woningen. Bovendien geven we almaar vaker de voorkeur aan twee kleine badkamer – eentje voor de ouder en eentje voor de kinderen of gasten – boven één enkele ruimte met meer oppervlakte. Dat maakt het leven voor de gebruikers gemakkelijker, maar stelt ze wel voor uitdagingen bij de inrichting. Volgens decoratrice en interieurarchitecte Eve Pasleau (www.inside-inpiration.be) zijn er heel wat trucs om een kleine badkamer maximaal te benutten. “De inrichting van de badkamer wordt sterk bepaald door het gebruik. Er zijn geen vaste regels. De hoofdzaak is de badkamer aan te passen aan de gebruikers en hun behoeften. De badkamer is echt een heel persoonlijke ruimte. Maar ook al bepalen de persoonlijke voorkeuren de inrichting, dan nog zijn er gouden tips om de badkamer zo goed mogelijk te benutten.”

Bad of geen bad?

Zelfs al bestaan er baden met aangepaste afmetingen voor de kleine badkamer, toch is het vaak aangewezen om voor een douche te kiezen. “Het ideale is een inloopdouche,” preciseert Eve Pasleau. “Je krijgt een sterkere ruimtebeleving omdat de bak in de vloer is ingewerkt.” Dat douchevlak hoef je overigens niet af te scheiden met een wand of een ondoorzichtig douchegordijn. Een schuifdeur of een doorzichtige wand laten visuele grenzen vervagen. Wat ook helpt om het gevoel van ruimte te versterken, is het maximaal vrijhouden van de vloer. Kies bijvoorbeeld voor een hangtoilet en hangende badkamermeubels. “Ze verlichten de badkamer,” volgens Eve Pasleau. “Vermijd ook teveel kleine meubelen, ze geven de ruimte een drukke en overladen indruk. Kies in de plaats voor alles-in-één oplossingen of maak gebruik van de hoogte van de badkamer. Je kunt ook inzetten op hoogglans meubelen omdat ze het licht beter reflecteren.”

Bouwen op licht

Licht en lichtinval zijn veruit de belangrijkste elementen om een kleine badkamer toch een ruime indruk te geven. Eve Pasleau gebruikt zelf verschillende elementen om de openheid te benadrukken, te beginnen met de kleur van de verf of tegels. “Sommige klanten verkiezen een badkamer met huiselijke, gezellige kleuren, anderen geven de voorkeur aan opgewekte kleuren. Het meest zinvol zijn heldere kleuren. Vergaat in het kleurgebruik ook niet dat de plaats waar je de kleur toepast een belangrijke rol speelt in de ruimtebeleving. Wanneer je het plafond in een lichte kleur schildert, creëer je een gevoel van hoogte.” Wanneer de gebouwstructuur het toelaat, kun je ook spelen met de daglichtinval. Plaats extra – zelfs hoge – ramen of koepels. Pas vervolgens doordacht kunstlicht toe. Spiegels kunnen de ruimte ook vergroten omdat ze licht en een deel van de ruimte weerspiegelen.

Een andere kijk

Naast deze algemene adviezen, kun je ook inzetten op je creativiteit door decoratieve en praktische elementen te combineren in de kleine badkamer. Een handdoekradiator kan bijvoorbeeld als scheidingswand tussen toilet en wastafel dienen, klassieke voorwerpen kunnen dienen als opbergruimte, enzovoort. Helaas is het niet altijd even eenvoudig om met een frisse kijk naar je eigen badkamer te kijken. In dergelijke gevallen kan een interieurarchitect verrijkende inzichten geven.
Auteur: Marie-Eve Rebts - april 2016

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in