Houtskelet drukt funderingskost

Gewijzigd op 20/06/2013 door Daan Slingers

Voortgaande op almaar frequenter voorkomende straatnamen als Broekkant, Beekweg, Bonenven of Driftstraat, bouwen we almaar vaker op vochtige en dus weinig draagkrachtigere ondergronden. Dat heeft zijn consequenties voor de fundering, die moet sterker en dus ook duurder worden. Peter De Kegel van Basic Architects wist dat probleem in dit project slim te omzeilen met een houtskeletbouw.

Ontdek onze sleutel-op-de-deurbedrijven

leien woning
Peter De Kegel van Basic Architects ontwierp deze houtskeletbouw.
© 2 voor 5
leien woning
Ook in de afwerking koos hij voor budgetvriendelijke materialen.
© 2 voor 5

Dankzij de lichte bouwmethode is voor een houtskeletbouw niet zo’n zware fundering vereist als bij een woning in klassiek metselwerk. Zo slaagde de ontwerper erin al een aardig stuk op het bouwbudget uit te sparen. Voor 180 000 euro – exclusief keukeninrichting - slaagde hij erin een woning van 200m² te realiseren. Daarbij moet gezegd dat in de afwerking ook werd gekozen voor budgetvriendelijke materialen.

Lees ook: Houtskeletbouw: de voor- en nadelen onder de loep

Anders dan anders

De bouwheer wilde voor de woning sowieso afstappen van gangbare patronen voor zijn halfopen nieuwbouwwoning. Het programma was wel klassiek, met één badkamer en twee kinderkamers. Keuken en leefruimte moesten samen een eerder open geheel vormen.

In die optiek om te gaan voor een ontwerp dat uit de band springt, vroeg de bouwheer ook om traditionele gevelkleding te weren. Een stalen jasje werd niet toegelaten door de stedenbouwkundige voorschriften, dus moest Peter De Kegel zijn vindingrijkheid aanspreken. “We zijn uiteindelijk aanbeland bij gevelleien in een halfsteens verband,” legt hij uit. “Voor fabrikant Eternit was het de eerste keer dat leien op zo’n manier aangewend werden als gevelmaterialen. Ik heb in hun fabrieken uren met hun ingenieurs zitten timmeren, om uit te dokteren wat mogelijk was.”

Naast de esthetische overwegingen, vielen de leien ook zowat tweederde goedkoper uit dan een gevel in paramentsteen. Bovendien weegt het materiaal niet veel, wat van doorslaggevend belang was op de erg onstabiele ondergrond. Die grondstructuur noopte de architect ook te zoeken naar een alternatieve bouwwijze. De keuze viel hierbij op een houtskeletbouw.

Verrassend creatief

Basic Architects leverde een knap werkstuk af met dit ontwerp. Het grondplan oogt erg eenvoudig, maar de drie gevels zijn door de opbouw van de woning stuk voor stuk verrassend creatief. “De kracht van de meeste moderne woningen is net het eenvoudige plan,” legt Peter De Kegel uit. “Kracht geven aan de woning moet je doen door het gebruik van bepaalde materialen of door openingen in de structuur.” Toch waren de bouwheren niet meteen overtuigd. “Het grondplan leek hen te eenvoudig, maar ze draaiden bij na een voorstelling in 3D.”

De woning is halfopen en moest dus aansluiten bij het buurhuis. Die aansluiting werd echter beperkt tot een smal deel met berging, wasruimte en de iets dieper gelegen inkomhal. Hierna springt de woning naar voren. In deze blok werd een bureautje ingericht, en verder naar achteren de keuken en leefruimte. “De woning is niet haaks op de straat geplaatst, dus liet de bouwlijn ons toe om het huis via een uitsprong los te trekken van de naburige woning.”

Dit deel van het ontwerp kreeg ook een plat dak mee. Een blik op de rechterzijgevel leert dat het schuine dak geen volledig zadeldak is, maar slechts een helft. In deze zolderkamer werd een hobbykamer ingericht. De achtergevel van de woning is helemaal opengewerkt. Op de verdieping liggen tegen de achtergevel de drie slaapkamers, met een dakterras.

Binnenin de woning vallen overal de kastenwanden op. “Dankzij zulke wanden in de gangen krijgen de circulatieruimtes een dubbel gebruik.”

  • Leien woning
    © 2 voor 5
  • leien woning
    © 2 voor 5
  • leien woning
    © 2 voor 5

Energievoorzieningen

Goede energiewaarden zijn eigen aan houtskeletbouw. Deze woning behaalt een K-peil van 49.

In het ontwerp was veel aandacht voor het naar binnen halen van natuurlijk licht. Zo werd het uitstekende deel van de linkergevel uitgevoerd in gezandstraald glas. Hierin is slechts een kleine strook open gelaten om naar buiten te kunnen kijken. “Aan de breedte van deze strook zijn heel wat discussies vooraf gegaan. De bouwheren zijn zelfs op een ladder gaan staan tegen een naburige woning, om te controleren of er niet te veel inkijk was in de badkamer.”

De achtergevel is georiënteerd naar het westen. Zonnewering is daardoor niet echt nodig.

Voorzieningen voor zonne-energie zijn niet getroffen. “De hellende daken zijn hiervoor niet goed georiënteerd, en van het plat dak hebben we een dakterras gemaakt.”

De verwarming van de woning gebeurt via een ketel op gas, die zijn warmte onderaan verspreidt via vloerverwarming en op de verdieping via radiatoren.

Dit is een herwerking van een reportage verschenen in het Belgisch Budget Bouwboek

Folders over nadenken over bouwen

Meer informatie op de website van deze bedrijven