Isoleren
Koudebruggen
Een koudebrug is een zwakke schakel in de isolatieschil van de woning. Die zorgt voor koudeverliezen in de winter en zo voor hogere energiefacturen. Tegelijkertijd zorgen ze in de zomer voor oncomfortabele warmtebruggen. Koudebruggen vermijden, is dus een must.
Koudebruggen behoren tot de bouwknopen. Ze tellen ook mee in de berekening van het E-peil van de woning.
Soorten koudebruggen
- Een eerste grote groep koudebruggen zijn onderbrekingen van de isolatie. Hier kunnen isolatiedelen slecht op elkaar aansluiten, of kan er een slechte isolator door de isolatie uitgaan, bijvoorbeeld een spouwhaak of leiding, mortelresten in de spouwmuur of gestorte lateien.
- Gebrek aan isolatie, rond rolluiken of screens
- Slechte plaatsing van de draagvloer. De buitenmuur mag niet op de fundering of vloerplaat staan of die onmiddellijk raken
- Slecht afgewerkte sluitingen waarbij luchtlekken een cruciale rol spelen
- Open raam of deur
- Oud buitenschrijnwerk is een onbekende koudebrug. Bij koud weer vormt zich hier condens aan de binnenzijde van het raam. Deze vervangen, is al een oplossing. Maar wees hier dan op je hoede voor plaatsen waar het vocht dan zal neerslaan.
Hoe koudebruggen vermijden?
- De isolatie moet de woning volledig omhullen Vloerisolatie moet perfect op muurisolatie aansluiten en deze laatste moet op zijn beurt naadloos op de dakisolatie en het buitenschrijnwerk aansluiten
- Lateien en de vloeropleg mogen niet volledig tegen het buitenspouwblad worden aangestort
- Zorg voor een goede luchtdichte aansluiting van het buitenschrijnwerk met de binnenmuur. Het opvullen met polyurethaanschuim volstaat niet.
- Leidingen mogen nergens de isolatieschil doorboren
- Zoek naar een oplossing om de kast rond rolluiken of screens te isoleren. Heb je maar weinig ruimte, plaats dan kunststofisolatie. Bij meer ruimte, kies dan wolisolatie. Maak kieren dicht met silicone
- Zorg dat er isolatie geplaatst wordt tussen binnen- en buitendorpels van ramen en deuren
Hoe koudebruggen herkennen?
- Wrijf met de hand over een wand met een koudebrug. Dan voel je duidelijk een temperatuurverschil tussen de zone met de koudebrug en de rest van de wand.
- Warme vochtige lucht die in contact komt met koude gebouwdelen, zal waterdamp in de lucht doen condenseren en zo neerslaan op deze plekken. Dan zal je vochtplekken waarnemen, na een lange periode verschijnen schimmelplekken. Die schaden niet alleen de woning, maar ook de gezondheid van haar bewoners.
Koudebruggen bij nieuwbouw
- Bij ontwerp van een nieuwbouw moet aandacht besteed worden aan bouwknopen, dit om koudebruggen te vermijden.
- De invloed van bouwknopen wordt in rekening gebracht in de E-peil berekening, in Vlaanderen vanaf 1 januari 2011, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vanaf 2 juli 2011 en in Wallonië is er nog geen ingangsdatum.