Diefstalpreventieadviseur: ‘Huis beveiligen is meer dan een alarm'

Gewijzigd op 2/07/2012 door Daan Slingers

De diefstalpreventieadviseur helpt jou met gratis tips jouw huis beveiligen. Isabelle Smeers is de diefstalpreventieadviseur van de stad Hasselt. Zij omschrijft haar jobinhoud, hoe jij jouw woning kunt beveiligen en hoe een huisbezoek van een diefstalpreventieadviseur in zijn werk gaat. Voor haar is het alvast belangrijk dat je beseft dat een woning beveiligen meer is dan enkel een alarm plaatsen. Ook voorzichtig gedrag, goede gewoontes, gekeurde sloten, … zijn belangrijk om een inbreker buiten te houden.

Geen technopreventief adviseur meer

Diefstalpreventieadviseur
Isabelle is al drie jaar diefstalpreventieadviseur.
© Habitos.be
Tot voor de kort gingen Isabelle en haar collega's nog door het leven als technopreventief adviseur, maar die naam veranderde in diefstalpreventieadviseur. ”Zo willen we bekender geraken bij het grote publiek. Het is belangrijk dat mensen de diefstalpreventieadviseur contacteren, want hij of zij helpt je gratis jouw woning veiliger te maken. Een gouden raad die ik altijd geef: Een woning beveiligen is meer dan plaatsen van een alarm. Het kom erop neer om je bewust te zijn van je acties en goede sloten te plaatsen,” aldus Isabelle.
 

Taken diefstalpreventieadviseur

“Mijn voornaamste taak bestaat er in om tijdens huisbezoeken mensen concreet advies te geven over hoe ze hun woning moeten beveiligen. Ik probeer hen dan duidelijk te maken dat je drie soorten maatregelen moet treffen om inbrekers buiten te houden plus je waardevolle spullen registreren, het zogenaamde OBER-principe."

"Daarnaast werk ik mee aan sensibiliseringscampagnes. Verder help ik mee aan projecten om Hasselt in zijn geheel veiliger en nog meer leefbaar te maken. Voor alle duidelijkheid, ik ben geen agente, maar werk voor de stad. Ik word niet betaald per huisbezoek, maar doe er liefst wel zoveel mogelijk. Zo weet ik zeker dat mensen de juiste maatregelen treffen.”
Diefstalpreventieadviseur
Sluit je woning altijd goed af.
© Habitos.be

Het OBER-principe

1. Organisatorische maatregelen

Doe aan voorzichtig gedrag en kweek goede gewoontes, hierdoor wordt de kans op een inbraak behoorlijk kleiner:
 • Sluit altijd je huis af op dezelfde manier
 • Berg sleutels veilig weg
 • Bewaar waardevolle spullen op onlogische plaatsen
 • Bewaar waardevolle spullen liefst niet in de slaapkamer (inbrekers doorzoeken altijd de slaapkamer)
 • Sluit nooit binnendeuren. Eens de dief binnen is, gaat hij toch door en laat jou achter met nog meer schade
 • Bij vakantie: verwittig de buren en laat je brievenbus leegmaken (een bewoonde indruk is altijd goed)

2. Bouwkundige maatregelen

Kies voor degelijke materialen:
 • Ga voor gekeurde sloten op ramen en deuren
 • Zorg ervoor dat een inbreker iets moet forceren, het zal zijn werk moeilijker maken en hem demotieveren. 

3. Elektronische maatregelen

Enkel een alarm is onvoldoende voor een veilig huis:
 • Zie een alarm als een aanvullend iets 
 • Leer het juist te gebruiken

4. Registreren

Registreer je waardevolle materialen:
 • Fotografeer je juwelen en dergelijke + schrijf op wat je bezit
 • Op die manier heb je na een inbraak een bewijs voor de verzekering
 • Bewaar de lijst op meer dan 1 plaats (bijvoorbeeld afgeprint en als bestand op je computer)
 • Diefstalpreventieadviseur1. Contacteer de diefstalpreventieadviseur: Elke gemeente of stad beschikt normaal gezien over een diefstalpreventieadviseur. Zoek op internet naar zijn nummer of vraag deze even na bij de gemeente, stad of politie. Aarzel niet om hem/haar te contacteren. De dienst is gratis en met de handige tips ontmoedig je inbrekers.
  © Habitos.be
 • Diefstalpreventieadviseur2. Het verhaal van de aanvrager en de adviseur: De diefstalpreventieadviseur zal je niets gedwongen opleggen. Iemand als Isabelle luistert eerst naar jou en bekijkt je woonsituatie. Zo kan ze zich een beeld vormen van mogelijke mankementen in de beveiliging van je woning. Daarna stelt Isabelle haar dienst voor en legt ze uit wat ze voor jou kan doen. Let op: zij en haar collega's verkopen niets. Ze geven enkel goede raad.
  © Habitos.be
 • Diefstalpreventieadviseur3. Aanduiden zwakke plekken: Samen wandelen jij en de diefstalpreventieadviseur doorheen je woning. De diefstalpreventieadviseur gaat nergens waar jij niet wilt dat ie komt. De diefstalpreventieadviseur wijst je op de zwakheden van je beveiliging.
  © Habitos.be
 • Diefstalpreventieadviseur4. Voorbeelden van beveiliging: Aan de hand van voorbeelden uit een boek legt Isabelle je uit welke verschillende beveiliging er bestaan. Ze brengt ook sloten mee van ramen en deuren. Zo krijg krijg je nog een concreter beeld. Ze legt ook de verschillen uit tussen de cilinders en afdekplaatjes.
  © Habitos.be
 • Diefstalpreventieadviseur5. Documentatie: Isabelle laat je niet alleen achter met goede raad. Vanwege de stad biedt ze je ook tal van documentatie aan. Hoe moet je jouw huis beveiligen? Een checklist, info over rookmelders; hoe omgaan met brandgevaar, … het zit er allemaal in.
  © Habitos.be
 • Diefstalpreventieadviseur6. Samenvatting: Op een uur krijg je heel wat informatie van Isabelle. Dat is goed, maar misschien verwarrend. Daarom vat ze op het laatste alles nog eens kort en bondig samen.
  © Habitos.be
 • Diefstalpreventieadviseur7. Vraag en antwoord: Vooraleer ze vertrekt wil Isabelle er zeker van zijn dat je alles goed begrepen hebt. Daarom als je nog met vragen zit, mag je die zeker stellen. De diefstalpreventieadviseur is er immers om jou te helpen.
  © Habitos.be

Huisbezoek in 7 stappen

Je kunt gratis een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur. Mensen die gaan bouwen of verbouwen, slachtoffers van een overval, ... Een huisbezoek duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Een huisbezoek van Isabbele gebeurt in 7 stappen*:
 
 1. Contacteer de diefstalpreventieadviseur
 2. Het verhaal van de aanvrager en de adviseur
 3. Aanduiden van de zwakke plekken
 4. Voorbeelden van beveiliging
 5. Documentatie
 6. Samenvatting gesprek
 7. Vraag en antwoord

* In de fotoreeks leggen we elke stap verder uit. Ga over de foto's voor meer uitleg.

Belastingvermindering tot 730 euro

 “Ik besef dat inbraakbeveiliging een dure zaak kan zijn, maar weet je dat je kunt profiteren van een belastingvermindering voor inbraak- of brandpreventie tot 730 euro in 2012. Sommige steden en gemeentes geven nog een extra premie voor wie investeert, dus vraag dat zeker na!,” besluit Isabelle.

Auteur: Daan Slingers - juni 2012

Folders over elektrotechnieken