Een rookmelder correct installeren

Gewijzigd op 22/06/2012 door Daan Slingers

Stap per stap leggen we uit hoe je een rookmelder installeert, en je zult ervaren dat het kinderspel is.

Plaatsen rookmelder
© Federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken

STAP 1: selecteer de montageplaats

  • Plaats 1 of meerdere rookmelders in de hal of het trappenhuis op elk bewoond niveau van het huis. Het wordt ook aanbevolen in de slaapkamers en living.
  • In ruimtes van je woning waar rook, stoom of stof aanwezig is, zoals in de garage, keuken, verwarmingslokaal en badkamers is het installeren van een rookmelder eerder af te raden. Als er in deze lokalen brandrisico bestaat, hang je best een rookmelder net buiten de ruimte. Hang geen rookmelder nabij een open raam, een ventilatieopening, mechanische ventilator of daar waar het veel warmer is dan in de rest van het lokaal, zoals boven een radiator of een ander verwarmingstoestel.
  • Zorg dat je er altijd bij kan voor onderhoud en testen van het toestel.

plaatsen rookmelder
© Federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken

STAP 2: bevestigen

  • Bevestig een rookmelder steeds tegen het plafond, want rook stijgt. Installeer het toestel volgens de voorschriften van de fabrikant: meestal in het midden, aan het plafond en op minstens 30cm van de hoek. Op die manier kan de rookmelder het snelst de rook oppikken.
  • Als de fabrikant het toch toelaat, kan je de rookmelder op de muur hangen. Maar doe het dan zo hoog mogelijk, minstens 15 cm van het plafond verwijderd en 30cm van de hoek.
Plaatsen van een rookmelder
© Federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken

STAP 3: inschakelen

Maak de onderkant van de rookmelder vast (kleven of vastschroeven). Plaats indien nodig de batterij en bevestig de rookmelder aan het onderstel. Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is.
plaatsen rookmelder
Stap 4 in het plaatsen van een rookmelder
© Federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken

STAP 4: testen

Druk na installatie op de testknop. Controleer na plaatsing of je het alarmsignaal in alle vertrekken van je woning hoort, ook met gesloten deuren.
plaatsen rookmelder
© Federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken

STAP 5: klaar

Klaar! Een goed geïnstalleerde rookmelder verdubbelt je kans om een woningbrand te overleven.

Folders over elektrotechnieken