Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

De zonneboiler

De zonneboiler verwarmt het sanitair warm water – en soms ook het water voor de centrale verwarming - met behulp van zonne-energie. Hiertoe wordt de warmte van de zon gecapteerd via collectoren op het dak. De installatie - thermische zonnepanelen in combinatie met zonneboiler - kan instaan voor de productie van een groot deel van het warm water voor het sanitair in keuken en badkamer.

Werking zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?
Een zonneboiler systeem bestaat uit twee hoofdcomponenten: een zonnecollector op het dak en een boiler in de woning. Deze boiler staat best zo dicht mogelijk bij de collector om minimale warmteverliezen te hebben.

De collector kan op het dak of tegen de wand worden geplaatst. In deze collector lopen buizen die gevuld zijn met een vloeistof. De vloeistof loopt traag in een circuit van de collector naar de boiler of voorraadvat. In de collector slaat de vloeistof warmte op die ze vervolgens in de boiler via een warmtewisselaar (spiraal) aan het tapwater doorgeeft.

Lees er meer over in Zonneboiler: van idee tot plaatsing

 

Naverwarmen of bijverwarmen zonneboiler

Omdat de zon niet altijd schijnt, is er soms naverwarming nodig van het water in de boiler. Dit kan een autonoom verwarmingstoestel zijn of de bestaande cv-ketel.

Prijs zonneboiler

De investering voor een volledig systeem varieert van een kostprijs tussen 2 500 en 6 000 euro, inclusief installatiekosten.

Onderhoud zonneboiler

De collectoren op het dak worden best jaarlijks gereinigd om het rendement optimaal te houden.

Meer weten over zonne-energie?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in