Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Wees niet te zuinig in de elektrische installatie

Te weinig stopcontacten of ruimte in de verdeelkast? Een vaak voorkomende 'fout' die heel wat bouwers overkomt bij de planning van hun elektrische installatie. We kijken daarvoor vaak alleen naar onze huidige leefgewoontes en noden. Vooruit zien helpt bij een goede planning van het aantal stopcontacten, het uitwerken van de zekeringskast. Samen met Steekuwlichtop.be zetten we enkele tips voor een flexibele elektrische installatie op een rij.

Wanneer je de hoeveelheid stopcontacten in een woonkamer bepaalt, hou dan rekening met het aantal toestellen dat je regelmatig gelijktijdig gebruikt. Evenals met de apparaten die permanent aangesloten blijven. Voorzie sowieso in elke ruimte één of twee extra stopcontacten, want zo vermijd je verlengsnoeren, tafelcontactdozen of verdeelstekkers.

Vuistregels elektrische installatie

Naast deze algemene regel zijn er nog enkele vuistregels die helpen het aantal stopcontacten in een ruimte te bepalen.

Stopcontacten woonkamer

In een woonkamer tot 20 vierkante meter heb je minimaal 5 stopcontacten nodig – ongeveer één stopcontact per 4 vierkante meter. Is de ruimte groter dan die 20 vierkante meter reken dan op 10 tot 12 stopcontacten – 5 tot 6 dubbele of 3 tot 4 drievoudige.

Stopcontacten slaapkamer

In de slaapkamer(s) voorzie je best minimaal 4 stopcontacten. Links en rechts van een tweepersoonsbed zijn vaak te weinig stopcontacten geplaatst.

Reken op ten minste 3 stopcontacten per bedzijde. Som de toestellen maar eens op die doorgaans langs het bed liggen of staan: nachtlampje, wekkerradio, gsm-lader. Verder vinden we in de slaapkamer vaak ook een tv-toestel, airconditioning, ventilator,…

Stopcontacten keuken

Voor de keuken moet je uitgaan van één stopcontact per verplaatsbaar toestel, aangevuld met minimaal 6 stopcontacten op 20 cm boven het werkblad.

In een kleine keuken – maximaal 4 m² - is een minimum van 4 stopcontacten een aanrader. Heb je een keuken met eethoek, voorzie dan 12 stopcontacten, een keuken zonder eethoek redt het met 8 stopcontacten. Wanneer je met een keukeneiland werkt, is het ook interessant wanneer je hier enkele stopcontacten in verwerkt.

In de omgeving van de oven en de dampkap plaats je een dubbel stopcontact voor de aansluiting van een mixer, keukenrobot, friteuse,…

Stopcontacten plaatsen

Plaats de stopcontacten ook doordacht, zodat ze niet verdwijnen achter kasten, zetels, radiatoren,… Bij de tv-kast kan het net wel de bedoeling zijn de stopcontacten achter de kast te plaatsen om deze aan het oog te onttrekken. Hou er dan wel rekening mee dat het niet zo eenvoudig zal zijn de stekkers in en uit het stopcontact te steken.

Bij het renoveren kun je opteren voor kabelgoten om nieuwe leidingen te plaatsen. Deze laten ook toe gemakkelijk stopcontacten bij te plaatsen zonder dure en tijdrovende aanpassingswerken. Bovendien hebben de aangepaste stopcontacten kleine afmetingen, zodat je ze eenvoudig kan bevestigen.

De zekeringskast

De volledige elektrische installatie voeden vanaf één zekeringkast is een absoluut minimum. Om het comfort en de veiligheid te verhogen is het aan te raden twee of meerdere zekeringkasten te voorzien: één nabij de teller en een bijkomende op een strategische plaats in het huis.

Voorts is het aan te raden een afzonderlijke zekeringkast te voorzien voor de andere technieken zoals inbraak- en brandbeveiliging en het gedeelte woningautomatisering (rolluiken, zonwering,…)

Met dank aan Steekuwlichtop.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in