Nadenken over bouwen
Bouwen en de wet
Bouwen in de toekomst
Energie

Verplichte energierenovatie bij elke woningaankoop

Noodzakelijke maatregel om energie- en klimaatdoelstellingen in Vlaanderen te halen

Komende vrijdag buigt de Vlaamse regering zich over het Europese ‘Fit for 55’-programma en over de aanzienlijke reductie van onze CO2-emissie. Daaromtrent schuift de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) al langer de verplichting naar voren van een energierenovatie binnen de vijf jaar na de aankoop van een bestaande woning. Volgens de VCB is die systematische aanpak de enige manier om het verouderde woningenpatrimonium futureproof te maken en de CO2-emissie ervan aanzienlijk terug te dringen. Uit VCB-berekeningen blijkt dat een energierenovatie bij elke woningaankoop, betekent dat 90% van alle woningen tegen 2050 over het nodige energielabel A zullen beschikken. En dat is noodzakelijk om de klimaatuitdaging aan te gaan. “Ook de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) heeft onlangs een lans gebroken voor een renovatieverplichting.

Om de verhoopte renovatiegolf op de rails te zetten, doen we er goed aan alle incentives van overheidswege onlosmakelijk te koppelen aan de verplichte energetische renovatie binnen de vijf jaar na de overdracht van een woning. De overdracht van de woning is het momentum bij uitstek aangezien ouderen en gezinnen die al langer woningeigenaar zijn, veel moeilijker te bewegen zijn tot ingrijpende energetische renovaties of er de middelen niet voor hebben. Het extra voordeel dat in het vooruitschiet werd gesteld met de verdere verlaging van registratierechten voor degene die binnen de vijf jaar na de woningaankoop de nodige energetische ingrepen doorvoeren, is daarom een eerste stap in de goede richting”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van VCB.

Bij ondermaats EPC, kies je voor verplichte energierenovatie

De renovatiegraad blijft vandaag beperkt tot ongeveer 1% van het gebouwenbestand. Het aantal vergunningen voor woningrenovaties is in Vlaanderen in 2020 opnieuw gestegen tot 18.974. In de eerste helft van dit jaar zien we dat aantal verder oplopen (zie grafiek als bijlage hieronder toegevoegd). Dat is stukken beter dan de circa 13.000 vergunde woningrenovaties die in 2017 werden geregistreerd maar uiteindelijk niet veel beter dan het aantal renovatievergunningen die in de periode van 2003 tot 2010 werden toegekend.

Hoewel heel wat woningen al beschikken over isolerend glas (80%); dak- of zolderisolatie (75%); muurisolatie (bijna 50%); vloerisolatie (30%); blijkt uit de scores van de energieprestatiecertificaten dat amper 5% van de Vlaamse woningen het futureproof A-label haalt. Maar liefst 95% van de woningen voldoet dus niet aan het lagere energieniveau dat voor 2050 wordt vooropgesteld. Een verdrievoudiging van het renovatieritme dringt zich daarom op. De energieprestatie van je woning vind je terug in je energieprestatiecertificaat (EPC). Daarin worden vandaag al de nodige ingrepen en prijsindicaties aangegeven. Klik hier voor een voorbeeld-EPC. Bovendien vragen sinds kort de banken het EPC op bij het afsluiten van een woonkrediet. Kandidaat-kopers doen er dan ook goed aan hun kredietcapaciteit of beschikbare middelen eveneens te koppelen aan de nodige energierenovatie.

“Een kandidaat-koper die zich een woning met ondermaats EPC aanschaft, kiest bijgevolg voor een verplichte energierenovatie. Goed voor het klimaat, je wooncomfort, je energieverbruik en je portemonnee. De Vlaamse regering heeft bovendien onlangs al beslist dat vanaf volgend jaar een energetische renovatie verplicht is bij de overdracht van een niet-residentieel gebouw zoals kantoren, horecazaken, handelszaken, scholen, zorginstellingen enz. Datzelfde principe kan het huidige renovatiegolfje bij bestaande woningen de nodige boost geven om de verhoopte renovatietsunami op gang te brengen”, besluit Marc Dillen van VCB.

Het hele overzicht aan bestaande incentives om de woning van particulieren te verbeteren vind je hier terug. Daarnaast heeft de Vlaamse regering onlangs beslist om de ‘vereenvoudigde en eengemaakte woon- en energiepremie’ in te voeren.

Bron: Vlaamse Confederatie Bouw

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in