Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Vermijd condens: isoleer de kanalen in een D-systeem

Wil je een ventilatiesysteem, dat optimaal rendeert? Dan moet je om te beginnen zorgen voor een perfect geplaatste installatie. Bij een D-systeem kunnen bijvoorbeeld het aan- en afvoerkanaal zorgen voor problemen als deze niet goed geïsoleerd zijn. Ventilatiespecialist Andy Camps vertelt ons op welke manier je de kanalen wel goed kunt isoleren.

Winter

In een D-systeem wordt in de winter koude buitenlucht door een kanaal naar het ventilatietoestel gebracht. Aan de andere kant zal opnieuw afgekoelde lucht naar buiten gaan via een afvoerkanaal. Beide kanalen moeten geïsoleerd zijn om condensatie op de buitenkant van de buis te voorkomen. Deze condensatie kan erg lelijke vochtvlekken veroorzaken.

Zomer

In de zomer wordt doorheen dezelfde geïsoleerde kanalen warme (vochtige) buitenlucht naar het toestel gebracht. Condensatie is dan mogelijk aan de binnenkant van deze kanalen.

Oplossingen voor ventilatieproblemen

Er zijn 2 manieren om met geïsoleerde kanalen te werken aan een D-systeem: 

  • Zelfdragende geïsoleerde kanalen,
  • Een gegalvaniseerde spiraalkoker, die je achteraf isoleert

Zelfdragende geïsoleerde kanalen

Zelfdragende geïsoleerde kanalen zijn eenvoudig te monteren door middel van inschuifsystemen, klemsystemen of rubber dichtingen. De meeste systemen maken een eenvoudige demontage mogelijk waardoor onderhoud van deze kanalen geen enkel probleem is.

De zelfdragende geïsoleerde kanalen zijn gemaakt van:

  • Vlamdovend geëxpandeerd polystyreen (EPS)

De kanalen in vlamdovend geëxpandeerd polystyreen (EPS) hebben een donker grijze (bijna zwarte) kleur en zijn samendrukbaar. Met een breekmes kun je de kanalen op de juiste lengte snijden.
 

Beschikbare maten EPS
Binnendiameter 125mm 150mm 180mm 250mm
Buitendiameter 155mm 180mm 210mm 280mm*
Lengte van de rechte kanalen 2,25m       


*De grootste maat wordt niet zo vaak toegepast bij woningventilatie.

 

  • Geëxpandeerd polypropyleen (EPP)

De kanalen uit geëxpandeerd polypropyleen (EPP) hebben een grijze kleur en zijn niet samendrukbaar. Met een lang kartelmes of een ijzerzaag kun je de kanalen op de juiste lengte zagen.

Beschikbare maten EPP
Binnendiameter 150mm 180mm
Buitendiameter 180mm 210mm
Lengte van de rechte kanalen 1m   

 

  • Polyolefine isolatieschuim

De kanalen uit polyolefine isolatieschuim polyolefine isolatieschuim hebben een grijze kleur en zijn niet samendrukbaar. Deze kanalen zijn aan de buitenkant voorzien van een harde zwarte HDPE kunststof laag waardoor dit type kanalen erg sterk is. De rechte stukken en de bochten worden met elkaar verbonden met een EPDM dichting. Met een ijzerzaag kun je de kanalen op de juiste lengte zagen.

Beschikbare maten Polyolefine isolatieschuim
Binnendiameter 125mm 170mm
Buitendiameter 160mm 200mm
Lengte van de rechte kanalen  2m   

 

Na-isoleren

+ Het voordeel van achteraf isoleren is de lage kostprijs ten opzichte van zelfdragende geïsoleerde kanalen. Verder zullen gegalvaniseerde stalen kanalen (ook wel spiraalkokers genoemd) een lagere tegendruk hebben dan de zelfdragende geïsoleerde kanalen.

- Achteraf isoleren is meestal een tijdrovend werkje, het moet zeer nauwgezet uitgevoerd worden om vocht in de isolatie te voorkomen en het is niet altijd mogelijk om de isolatie zonder koudebruggen uit te voeren.

Auteur: Ventilatiespecialist Andy Camps - maart 2013

Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
 

Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer.

 

Website

Twitter
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in