Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Verdeelkast

De verdeelkast of verdeelinrichting verdeelt de elektriciteit doorheen de woning. Nadat de voedingskabel van het distributienetbeheerder binnenkomt in de meterkast passeert hij langs de kilowattuurmeter om vervolgens in de verdeelkast te komen. In deze centrale kast wordt het interne elektriciteitsnet beveiligd en over de woning verdeeld.

Onderdelen van de verdeelkast

 

 • Onderbrekingsschakelaar of aardbeveiliger

  Deze laat toe de elektriciteit in de woning volledig uit te schakelen.
 • Differentieelschakelaar of verliesstroomschakelaar

  Beschermt de gebruiker tegen eventuele stroomverliezen in de installatie (vb door defect aan een toestel,…) door deze uit te schakelen.
 • Zekeringen

  De zekerigen zorgen voor een bescherming voor de verschillende kringen. Iedere kring heeft z’n eigen zekering. Tegenwoordig gebruiken we automatische zekeringen. Bij een overspanning schakelt de zekering zichzelf uit. Na het verhelpen van het probleem kun je de zekering opnieuw aanschakelen. In oudere installatie vind je ook nog smeltzekeringen. Deze dienen vervangen te worden wanneer ze hun beveiligende werking hebben uitgeoefend. Zoals de naam al aangeeft, smelt een element in de zekering waardoor de stroomkring onderbroken is.
 • Overspanningsbeveiliging

  Dit is geen verplichting, maar een dergelijke beveiliging tegen spanningspieken – bijvoorbeeld bliksem - is een aanrader voor iedere elektrische installatie. Vooral kringen met daarop computerapparatuur of de audio- en video-installaties zijn aangewezen om op deze manier extra te beveiligen.
 • Kringen

  In een kring mogen maximaal 8 enkelvoudige of meervoudige stopcontacten worden geplaatst. Wanneer er meerdere zwaardere toestellen in één ruimte aanwezig zijn, moeten er verschillende kringen geplaatst worden. Op het aantal verlichtingspunten in één kring staat geen beperking.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in