Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Stookoliefactuur betalen op verschillende manieren

Verwarmen met stookolie heeft als voordeel dat de consument zélf kiest hoeveel energie hij bestelt bij welke leverancier én dat de prijs per liter altijd op voorhand gekend is. De mazoutfactuur is dus altijd duidelijk en transparant. Maar ook op vlak van ‘de rekening betalen’ is verwarmen met stookolie een juiste keuze: dankzij flexibele betaalmogelijkheden kan de consument z’n stookoliebudget perfect beheren zoals hij dat zelf wil.
Er bestaan drie mogelijkheden om de stookoliefactuur te betalen: contact, gespreid of gefinancierd. De ‘contante betaling’ op het moment van de levering is de meest gekende en dus ook de meest voorkomende manier van betalen. Maar wat niet iedereen weet is dat er daarnaast nog 2 andere opties bestaan die besproken kunnen worden met de mazoutleverancier.

Gespreide betaling

Het wettelijke systeem van ‘gespreide betaling’ geeft de klant de mogelijkheid om maandelijks eenzelfde bijdrage te betalen aan de stookolieleverancier. Dit bedrag wordt op voorhand berekend op basis van een inschatting van het jaarlijks verbruik.
Een gespreid betalingsplan is geen afbetaling. Deze betalingsfaciliteit start met het opstellen en ondertekenen van een contract. De eerste levering omvat minstens 1000 liter, waarvan minstens de helft op het ogenblik van de levering betaald is. Vervolgens betaalt de consument maandelijks een vast bedrag dat overeenkomt met 1/12de van het geschatte jaarverbruik.
Na een periode van 1 jaar wordt de verrekening gemaakt tussen het ingeschatte verbruik en het effectief verbruik. Is er een verschil? Dan wordt dit saldo verrekend in het volgende jaar.
Via de simulator op de website van Informazout (www.informazout.be) kan de consument op basis van zijn (effectief) jaarlijks verbruik berekenen welk bedrag hij maandelijks zou moeten betalen.

Afbetalingsplan

Als derde optie kan de klant ook kiezen voor een ‘afbetalingsplan via een kredietinstelling’. Er wordt dan een krediet aangegaan bij een financiële instelling, al dan niet in overleg met de leverancier.
Consumenten die belangstelling hebben voor een van deze betalingsmodaliteiten nemen best contact met hun stookolieleverancier van voorkeur.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in