Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Centraal stofzuigersysteem

Een centraal stofzuigsysteem werkt op basis van een centrale motor van waaruit een buizensysteem doorheen de hele woning vertrekt. Op bepaalde plaatsen in de woning kan je dan een stofzuigslang aansluiten op een tappunt.

Wat nodig voor een centraal stofzuigersysteem?

Al naargelang de modellen en de merken zijn er verschillende principes van stofscheiding. Van allerlei type filters tot een totaal onderhoudsvrij filterloos systeem gebaseerd op het centrifugeprincipe. Een krachtige motor zuigt in dit laatste geval het stof af en verzamelt die in een vergaarbak.
Om een centrale stofzuiger in de woning te integreren heb je niet meer nodig dan een centrale unit die bestaat uit een motor en vergaarbak, ventielaansluitingen en een slang. De lengte van de slang wordt bepaald in samenspraak met de verdeler.

Werking centraal stofzuigersysteem

  • De centrale unit wordt in een minder frequent gebruikte ruimte geplaatst, zoals de kelder, berging of garage.
  • Hou er bij de keuze van deze ruimte rekening mee dat sommige modellen de afgezogen lucht naar buiten afvoeren. Je moet dus een muurdoorvoer naar buiten kunnen maken.
  • Vanaf deze unit vertrekt het buizensysteem. Dit wordt weggewerkt in de dekvloer of in de wanden. Op bepaalde plaatsen monden die buizen uit in aansluitingspunten.
  • Voor het buizennet worden gewone pcv-afvoerbuizen of meer en meer antistatische buizen gebruikt. Beiden zijn even goed. De antistatische zijn niet duurder, maar garanderen een beter transport in de buizen en sluiten de kans op verstoppingen uit.
  • Per verdieping wordt een netwerk met de nodige aansluitpunten uitgewerkt dat rechtstreeks naar de motor loopt.
  • De bekabeling om de motor te starten wordt per aansluitpunt naar de motor gebracht of in één lijn per verdieping.

Aansluitpunten

  • De plaats van deze aansluitpunten wordt vooraf bepaald op basis van een studie. Hierbij wordt gelet op de meest aangewezen locaties in de woning (bijvoorbeeld in de buurt van de keuken en de woonkamer) en de lengte van de slang. Het is ook altijd handig een aansluitpunt in de garage te hebben om de auto te poetsen.
  • De aansluitpunten kunnen overigens esthetisch perfect aansluiten bij de schakelaars in de woning of zelfs heel onopvallend aanwezig zijn.
  • Afhankelijk van het systeem wordt de motor gestart bij het inpluggen van de slang of bij het drukken op de startknop op het handvat van de slang.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in