Financiele aspecten
Verwarming

Ook geothermische verwarming geniet van btw-verlaging

Het pas gepubliceerde koninklijke besluit over de (tijdelijke) verlaging van de btw naar 6% geldt niet alleen voor fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen, maar ook voor begeleidende werken, zoals de grondboringen voor systemen met geothermische warmtepompen.

"Dat is goed nieuws voor iedereen”, zegt Yves Geboers, voorzitter van de Federatie Geothermische Boringen binnen de Cluster Complementaire bedrijven van de Confederatie Bouw. Toch verwacht hij niet dat deze fiscale maatregel het aantal opdrachten voor geothermische systemen op korte termijn spectaculair zal doen toenemen. "Het belang ervan zit eerder in de aandacht die de toepassing hiermee krijgt. De technologie erachter bestaat al twintig jaar, maar in België kwam het gebruik ervan slechts langzaam op gang. Er was veel weerstand van conventionele verwarmingssystemen, al voelt iedereen aan dat het tijdperk van de fossiele brandstoffen ten einde loopt. Het is eigenlijk jammer dat het een oorlog is die hier voor een tempoversnelling zorgt."

Nederland staat al verder

In Nederland, gasland bij uitstek, is geothermie intussen al twintig jaar een standaardtechniek. "We hopen dat studiebureaus en architecten haar nu ook in België meer zullen voorschrijven”, aldus Geboers. De huidige fiscale maatregel ziet hij vooral voor privé-woningbouwers als een stimulans. "Voor bedrijven bestaan al andere fiscale prikkels en ecologiepremies."

Slimme combinatie

Geboers is tevreden dat het koninklijk besluit warmtepomp- en zonnesystemen over één kam scheert. "Zeker bij nieuwbouw is de toekomst aan een slimme combinatie van technieken, met inbegrip van degelijke isolatie. Een warmtepomp verbruikt wat elektriciteit, de zon kan die leveren. De hele energietransitie neigt overigens naar een meer op elektriciteit gebaseerde samenleving. Een geothermisch systeem kan niet alleen warmte leveren, maar ook koelte. En het kan beide bufferen. Dit betekent dat warmtepompen niet noodzakelijk moeten draaien op de momenten van warmte- en koeltevraag, maar kunnen worden opgestart bij zonneschijn of op momenten dat de elektriciteitsprijs laag is. Vandaag kennen we al dag-, nacht- en weekendtarieven, maar het slimme stroomnet van de toekomst zal meer prijsvariaties kennen, naargelang de vraag en het aanbod op de markt. In Duitsland worden consumenten op sommige momenten al vergoed om elektriciteit van het net af te nemen."

Over één aspect van het koninklijk besluit heeft hij spijt. "De specifieke werken aan warmtedistributie via vloerverwarming komen niet aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. De regering redeneerde dat vloerverwarming ook kan worden gebruikt met traditionele verwarmingssystemen met fossiele brandstoffen. Dat klopt in principe wel, maar vloerverwarming bereikt zijn hoogste efficiëntie in combinatie met een warmtepomp. Daarom zou het logisch geweest zijn om ook de werken aan de vloerverwarming mee te nemen in de btw-verlaging."

Meer informatie op www.confederatiebouw.be/geothermie

De gedetailleerde wettekst vindt u hier.

Bron: Confederatie Bouw

Zehnder Fina Lean Bar

Zehnder

Zehnder Fina Lean Bar
Purisme in zijn mooiste vorm: Met zijn heldere en ingetogen vorm integreert de Zehnder Fina Lean Bar zich perfect in elke moderne badkamer. De handdoekhouder met zijn lineair design vormt een aanvulling op de vormentaal en zorgt er ook voor dat handdoeken heerlijk voorverwarmd worden.
Zehnder Fare Tech

Zehnder

Zehnder Fare Tech
De elektrische radiator Zehnder Fare Tech combineert esthetiek met intelligentie. Hij inspireert door een elegant gebogen vorm en een harmonieus geïntegreerde bedieningsunit. Met zijn verwarmingsprogramma's wordt efficiënt verwarmen zeer eenvoudig.
Zehnder Charleston

Zehnder

Zehnder Charleston
Het origineel onder de kolomradiatoren is een efficiënte allrounder, die overtuigt door vorm, functie en comfort. De elementbouwwijze geeft Zehnder Charleston een tijdloos uitzicht en elegantie. De kolomradiator zorgt voor een behaaglijke stralingswarmte en verandert de woonkamer in een wellness-oase.
Zehnder Zenia

Zehnder

Zehnder Zenia
Zehnder Zenia is een elektrische handdoekenwarmer, handdoekendroger, infraroodverwarming en warmeluchtblazer in één – in de vorm van een geïntegreerd apparaat dat zich dankzij zijn puristisch design perfect laat integreren in de moderne badkamer.
Zehnder Timia Verticaal

Zehnder

Zehnder Timia Verticaal
Perfecte symbiose van woonruimte en radiator. De nieuwe Zehnder Timia maakt indruk met zijn puristisch en onopvallend design, dat zich perfect integreert in elke leefruimte en zo het concept van de kamer op elegante wijze ondersteunt.
Zehnder Ribbon

Zehnder

Zehnder Ribbon
Zoals een stalen lint die de badkamerradiator omhult: Zehnder Ribbon overtuigt door modern design met oog voor het praktische. Zijn verspringende balken zijn geïnspireerd op architecturale bouwwerken met verschillende lagen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in