Nadenken over bouwen
Bouwen in de toekomst
Energie

Bouwunie tevreden dat verstrenging S-peil wordt uitgesteld

“Eerst grondige evaluatie”

Bouwunie is tevreden dat de Vlaamse regering de strengere regels voor de energie-efficiëntie van nieuwbouw voor een jaar uitstelt. “Vanaf 1 januari 2021 zou het S-peil verlaagd worden van 31 naar 28. Uit een eerdere bevraging van Bouwunie blijkt dat nieuwbouwwoningen hierdoor 5 à 10 procent duurder zullen worden. Het is goed dat Vlaamse regering op initiatief van minister Demir heeft beslist om het S-peil eerst grondig te evalueren alvorens het verder te verstrengen. Bouwunie is hiervoor al langer vragende partij en bepleitte het uitstel nog tijdens een overleg met de regering in februari“, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

Sinds 2018 bestaat er naast het E-peil ook het S-peil. Het S-Peil of 'schilpeil' drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil (zowel de winsten als de verliezen) samen tot één getal. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen en of de woning een efficiënte vorm heeft.

“Vlaanderen plande om dit S-peil vanaf 2021 nog strenger te maken. Daardoor zullen nieuwbouwwoningen extra zonnewering, extra isolerende beglazing en duurdere isolatiematerialen nodig hebben. Het wordt dan voor bepaalde vrijstaande huizen zeer moeilijk om deze isolatienorm te halen”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Uit onze bevraging blijkt dat door die strengere normen bouwen ook duurder zal worden. Mensen worden verplicht om hun budget te spenderen aan duurdere spouwisolatie, driedubbele beglazing en dubbele dakisolatie. Hierdoor houden ze minder budget over om te investeren in bijvoorbeeld systemen voor hernieuwbare energie, wat vaak meer efficiënte kan opleveren dan enkele centimeters extra isolatie. Zo zullen bouwers hierdoor eerder voor een klassieke condensatieketel kiezen dan voor een zuinige warmtepomp en krijgt het S-peil een averechts effect. Nieuwbouwwoningen zijn per definitie de meest energiezuinige op de markt. Ze duurder maken voor modale gezinnen is maatschappelijk noch ecologisch een goede zet.” De Vlaamse regering heeft nu op vraag van minister van Omgeving Zuhal Demir besloten de invoering van de strengere energie-eisen, in afwachting van een analyse door het Vlaams Energieagentschap, met een jaar uit te stellen. “We danken de minister voor dit initiatief, en hopen dat in de evaluatie er ook rekening wordt gehouden met de financiële en economische gevolgen om na te gaan of een verstrenging wel noodzakelijk is. De bedoeling moet zijn om investeringen te optimaliseren om zo de hoogste efficiëntie te bereiken”, besluit Jean-Pierre Waeytens.

Bron: Bouwunie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in