Verwarming
Energie
Milieu

Boete van 3000 euro voor wie nog stookolieketel installeert

VCB wijst op globale aanpak van energiehuishouding van woningen

De meerderheidspartijen in het Vlaams parlement hebben een voorstel van decreet ingediend om mensen te beboeten die vanaf volgend jaar nog een stookolieketel in hun woning willen laten plaatsen. Ze willen daarmee de shift naar een duurzame verwarming verder uitrollen. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) staat achter de omschakeling naar het gebruik van hernieuwbare energie voor de warmte (en koude-) vraag maar waarschuwt er tegelijkertijd voor om ook rekening te houden met specifieke situaties. Verwarming is immers een onderdeel van de globale energiehuishouding van een woning. De installatie van nieuwe verwarmingstechnieken vergen vaak bijkomende, ingrijpende aanpassingen aan de woning.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw: “Er zijn inderdaad alternatieven mogelijk voor een stookolieketel. Denk dan aan warmtepompen of een pelletketel. Maar voor er naar de technieken gekeken wordt, is het belangrijk om onder meer de gebouwschil voldoende geïsoleerd te hebben. Het gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp zal pas volledig tot zijn recht komen als er weinig warmteverlies is in de woning. Bovendien kunnen bijkomende aanpassingen aan het bestaande verwarmingssysteem zich opdringen.”

Verbruik minder energie en maak je woning waardevast

Een warmtepomp biedt een optimaal rendement als de afgiftetemperatuur lager mag zijn. Deze voorwaarde vraagt bijkomende aanpassingen, en dus investeringen aan de woning, bijvoorbeeld het voorzien van grotere radiatoren of het inbouwen van een vloerverwarmingssysteem. Zulke investeringen komen het EPC, het energieverbruik en de waarde van je woning ten goede.

Om de financiële horde wat te vergemakkelijken, kun je via de Vlaamse overheid renteloos lenen indien je je woning substantieel energetisch verbeterd. Ook is er de EPC-labelpremie, een financieel extraatje van maximum 5000 euro, bovenop de individuele energiepremies. Dat bedrag hangt af van de labelverbetering die je realiseert na energetische renovatiewerken.

Bron: Vlaamse Federatie Bouw

Zehnder Fina Lean Bar

Zehnder

Zehnder Fina Lean Bar
Purisme in zijn mooiste vorm: Met zijn heldere en ingetogen vorm integreert de Zehnder Fina Lean Bar zich perfect in elke moderne badkamer. De handdoekhouder met zijn lineair design vormt een aanvulling op de vormentaal en zorgt er ook voor dat handdoeken heerlijk voorverwarmd worden.
Zehnder Fare Tech

Zehnder

Zehnder Fare Tech
De elektrische radiator Zehnder Fare Tech combineert esthetiek met intelligentie. Hij inspireert door een elegant gebogen vorm en een harmonieus geïntegreerde bedieningsunit. Met zijn verwarmingsprogramma's wordt efficiënt verwarmen zeer eenvoudig.
Zehnder Charleston

Zehnder

Zehnder Charleston
Het origineel onder de kolomradiatoren is een efficiënte allrounder, die overtuigt door vorm, functie en comfort. De elementbouwwijze geeft Zehnder Charleston een tijdloos uitzicht en elegantie. De kolomradiator zorgt voor een behaaglijke stralingswarmte en verandert de woonkamer in een wellness-oase.
Zehnder Zenia

Zehnder

Zehnder Zenia
Zehnder Zenia is een elektrische handdoekenwarmer, handdoekendroger, infraroodverwarming en warmeluchtblazer in één – in de vorm van een geïntegreerd apparaat dat zich dankzij zijn puristisch design perfect laat integreren in de moderne badkamer.
Zehnder Timia Verticaal

Zehnder

Zehnder Timia Verticaal
Perfecte symbiose van woonruimte en radiator. De nieuwe Zehnder Timia maakt indruk met zijn puristisch en onopvallend design, dat zich perfect integreert in elke leefruimte en zo het concept van de kamer op elegante wijze ondersteunt.
Zehnder Ribbon

Zehnder

Zehnder Ribbon
Zoals een stalen lint die de badkamerradiator omhult: Zehnder Ribbon overtuigt door modern design met oog voor het praktische. Zijn verspringende balken zijn geïnspireerd op architecturale bouwwerken met verschillende lagen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in