Boete van 3000 euro voor wie nog stookolieketel installeert
VCB wijst op globale aanpak van energiehuishouding van woningen
De meerderheidspartijen in het Vlaams parlement hebben een voorstel van decreet ingediend om mensen te beboeten die vanaf volgend jaar nog een stookolieketel in hun woning willen laten plaatsen. Ze willen daarmee de shift naar een duurzame verwarming verder uitrollen. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) staat achter de omschakeling naar het gebruik van hernieuwbare energie voor de warmte (en koude-) vraag maar waarschuwt er tegelijkertijd voor om ook rekening te houden met specifieke situaties. Verwarming is immers een onderdeel van de globale energiehuishouding van een woning. De installatie van nieuwe verwarmingstechnieken vergen vaak bijkomende, ingrijpende aanpassingen aan de woning.
Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw: “Er zijn inderdaad alternatieven mogelijk voor een stookolieketel. Denk dan aan warmtepompen of een pelletketel. Maar voor er naar de technieken gekeken wordt, is het belangrijk om onder meer de gebouwschil voldoende geïsoleerd te hebben. Het gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp zal pas volledig tot zijn recht komen als er weinig warmteverlies is in de woning. Bovendien kunnen bijkomende aanpassingen aan het bestaande verwarmingssysteem zich opdringen.”
Verbruik minder energie en maak je woning waardevast
Een warmtepomp biedt een optimaal rendement als de afgiftetemperatuur lager mag zijn. Deze voorwaarde vraagt bijkomende aanpassingen, en dus investeringen aan de woning, bijvoorbeeld het voorzien van grotere radiatoren of het inbouwen van een vloerverwarmingssysteem. Zulke investeringen komen het EPC, het energieverbruik en de waarde van je woning ten goede.
Om de financiële horde wat te vergemakkelijken, kun je via de Vlaamse overheid renteloos lenen indien je je woning substantieel energetisch verbeterd. Ook is er de EPC-labelpremie, een financieel extraatje van maximum 5000 euro, bovenop de individuele energiepremies. Dat bedrag hangt af van de labelverbetering die je realiseert na energetische renovatiewerken.
Bron: Vlaamse Federatie Bouw