Woonbesprekingen

Binnenkijken bij Hippo Architecten

Voor een ingenieurs-koppel met twee tieners uit Oud-Heverlee ontwierp hippo architecten uit Genk een compacte, energiezuinige woning in een strakke stijl. “Alle comfort is voorzien op 250m²,” zegt architect Jan Keymis. “Er zit zelfs een thuiskantoor in de kelder, met uitzicht op de tuin.” De geel-grijze breuksteen voor de gevel doorbreekt het strakke karakter van de woning en geeft het huis een heel aparte look. Kijk samen met Habitos.be mee binnen.
Identikit
Compacte kubusvormige gezinswoning in gele breuksteen.
  • Type woning: ééngezinswoning met kantoor
  • Locatie: Oud-Heverlee
  • Bouwjaar: 2009-2010
  • Woonoppervlakte: 212m² (exclusief kelder met garage en kantoor)
  • E-peil/K-peil:: E51 - K29
  • Opvallende materialen: breuksteen in combinatie met Trespa gevelbekleding
  • Opvallende technieken: ventilatiesysteem D met aardwarmtewisselaar, domotica, zonneboiler
  • Krachtlijnen: Ecologische materialen, lage-energie woning, relatie binnen-buiten, moderne technieken, strakke vormgeving met grillig materiaal
  • Architect: hippo architecten, Reinpadstraat 19 bus 1, 3600 Genk, 089-36 40 97

Wensen van de bouwheer

De bouwheer vond een hedendaagse vormgeving met een optimale en praktische benutting van de woonoppervlakte erg belangrijk. Een bijkomende eis was dat het om een energiezuinige woning moest gaan.
 

Uitdaging voor de architect

De architect wilde een compacte woning realiseren waarin de woonoppervlakte optimaal benut zou kunnen worden.
 

Concept van de woning

Het strakke karakter van de woning wordt doorbroken door de ‘on-strakke’ geel-grijze breuksteen van de gevels die aansluiten bij de landelijke omgeving. De optimale benutting van de woonoppervlakte resulteerde in een quasi vierkante blok waarbij enkel op de verdieping twee uitsnijdingen plaats bieden aan de dakterrassen. Om het volledige programma te realiseren en de woning toch zo compact mogelijk te houden, bracht de architect het thuiskantoor onder in de kelder. Het grote raam van de werkruimte geeft voldoende daglicht en kijkt uit op de groene talud en de tuin.

Doorheen de woning

De woning bestaat uit 2 bouwlagen en een kelderverdieping. Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich de woonruimtes en de berging. De keuken, eet- en zithoek liggen aan de tuinzijde terwijl leeshoek, inkom en de berging aan de voorzijde van de woning grenzen. Zo ontstaat er een maximale aansluiting van de woonruimtes met de tuin. Centraal in de woning staat de trap met vide die toegang geeft tot 4 slaapkamers en 2 badkamers op de verdieping. In de kelder zijn het bureau, de garage en een extra berging ondergebracht. De bureauruimte ligt aan de achterzijde van de woning en kijkt uit op een groene talud met verbinding naar de tuin.

Blik op het interieur

Duurzame aspecten & energie

Bouwheer en architect kozen voor lokaal ontgonnen breuksteen en binnenblokken vervaardigd uit lokale klei. De vloerafwerking van de verdieping en de trap bestaat uit bamboeparket. Het buitenschrijnwerk aan de zuidzijde is voorzien van zonwerend glas om oververhitting te voorkomen.
Een condenserende gasketel in combinatie met vloerverwarming verwarmt het huis. Om zo weinig mogelijk warmteverliezen te krijgen zijn alle ramen afgeplakt met luchtdichtingsfolies die mee zijn ingepleisterd. Om de ruimtes te voorzien van verse lucht is er gekozen voor ventilatiesysteem D, aangesloten op een aardwarmtewisselaar in een ondergrondse buis (2x rond de woning). Een zonneboiler zorgt voor warm water.

Auteur: Gretel Kerkhofs - april 2013
Binnenkijken bij hippo architecten
Tweewekelijks gunnen we onze bezoekers een kijk in spraakmakende Belgische woningen, lofts en appartementen. Samen met vooraanstaande architecten en interieurarchitecten presenteren we de mooiste woningrealisaties, zowel nieuwbouw als renovatie.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Populair over woonbesprekingen

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in