Parketvloeren in bamboe

Gewijzigd op 13/03/2013 door Gretel Kerkhofs

Voor massief parket is eik misschien de voornaamste grondstof, maar er zijn nog andere mogelijkheden. Zo leent ook de reuzenbamboe uit China zich uitstekend voor het maken van vloeren. Een ecologisch alternatief met een heel eigen cachet.

Onze vloerenspecialisten

Parket in bamboe
© Habitos.be
Parket in bamboe
© Habitos.be

Een eik doet er erg lang over om groot te worden, bamboe niet. In het hoogseizoen kan een reuzenbamboe, in feite een grassoort, tot  50 cm per dag groeien. Elk jaar maakt de moederplant meerdere nieuwe stammen aan die in enkele maanden tot volwassen hoogte uitgroeien. Na vijf jaar zijn ze voldoende uitgehard en geschikt voor verwerking. De panda’s hebben niet te lijden onder de kap, zij leven van kleinere bamboesoorten.

Bamboe parketvloeren

Dankzij de fijne structuur is bamboe uiterst geschikt voor decoratieve toepassingen, zoals parketvloeren. De hardheid van bamboe is zelfs iets hoger dan die van Amerikaanse eik. Zeer duurzaam materiaal dat ook qua krasbestendigheid en slijtvastheid de vergelijking met eik doorstaat.


Bamboe behandelen

De holle bamboestammen ondergaan nog een heel procédé alvorens ze als parket op de vloer belanden. Eerst worden ze in de lengte in strips gezaagd, gedroogd en geschaafd. De strips kunnen eventueel worden behandeld met stoom zodat de suikers verbranden en de bamboe een karamelkleur krijgt.

Bamboeparket is beschikbaar in twee tinten: naturel en karamel. Vervolgens kunnen de strips op twee manieren worden verwerkt: ‘plain pressed’ of ‘side pressed’. Bij de eerste techniek worden de strips horizontaal tegen elkaar geperst en onder hoge druk verlijmd. Het resultaat is een plank waarin je die karakteristieke bamboeknopen van de stam nog herkent. Een alternatief voor het horizontaal persen is de zijwaartse persing waardoor een fijner lijnenpatroon ontstaat. Deze halfproducten worden verder verwerkt in parket, tafelbladen, traptreden, enz.


Olie of beits

Wat de afwerking betreft, kun je net zo te werk gaan als bij eik en parketlak of –olie gebruiken. De combinatie van naturelkleurig bamboeparket en witte olie doet het zeer goed, terwijl je voor de karamelkleurige bamboe bijvoorbeeld zwarte beits kan gebruiken. Let op: door het beitsen gaat er wel iets van de nerfstructuur verloren, in tegenstelling tot eik. Voor de plaatsing doe je best beroep op een vakman. De prijs komt ongeveer overeen met eiken parket van kwaliteit. Reken op 70 à 90 euro per m2. (EG).


Bron: Het Laatste Nieuws 

Folders over vloeren

Meer informatie op de website van deze bedrijven