Aardwarmtewisselaar

Gewijzigd op 10/07/2012 door Kelly Cuypers

Een aardwarmtewisselaar is een ondergrondse buis of buizennet waarlangs buitenlucht wordt aangezogen om vervolgens – al dan niet via de mechanische ventilatie – in de woning te brengen.

Onze ventilatiespecialisten

Aardwarmtewisselaar
© Habitos.be

Plaatsing aardwarmtewisselaar

Aangezien de buizen minimaal 2 meter diep worden geplaatst, liggen ze in een omgeving met een constante temperatuur. Door de buitenlucht zo traag mogelijk door deze buis aan te zuigen, wordt deze temperatuur op de lucht overgedragen. In de zomer heeft dit een afkoelend effect, in de winter een opwarmend effect. In de winter biedt een aardwarmtewisselaar dus het voordeel dat de koude lucht voorverwarmd in de woning wordt gebracht, je hebt dus niet meer zoveel energie nodig om deze op comforttemperatuur te brengen.

Belangrijk is ook dat de buis in een helling wordt geplaatst en dat er een mogelijkheid is om eventueel condensvocht uit de buis te evacueren. Dit is belangrijk om bacterievorming in de buis te vermijden. 

Prijs aardwarmtewisselaar

Een dergelijke aardwarmtewisselaar is een kostelijke investering – variërend van 750 euro tot 3 000 euro, afhankelijk van het principe en materiaal.

Folders over ventileren

Meer informatie op de website van deze bedrijven