Verwarming
Bouwprojecten

Aalst opnieuw pionier in grootschalige stadsverwarming

Auteur: Bereal

Op de voormalige Electrabelsite langs de Dender in Aalst start de bouw van ‘Zuidkaai’, met in totaal 230 luxueuze woonunits één van de grootste residentiële herontwikkelingen in de stad. Opvallend: alle appartementen zullen via een grootschalig warmtenet – het eerste in Aalst - verwarmd worden met restwarmte van glucose- en ethanolfabriek Tereos. Daarmee neemt Aalst zijn rol als pionier in grootschalige en CO2-neutrale stadsverwarming na 15 jaar weer op. Burgemeester Christoph D’Haese geeft vandaag, samen met de schepenen Caroline Verdoodt, Jean-Jacques De Gucht en Karim Van Overmeire, projectontwikkelaar Odebrecht en KRAS architecten, het officiële startschot voor de ontwikkeling van de eerste ‘gasloze wijk’ van Aalst.

Aalst is een stad die enorm in opmars is. De tweede stad van Oost-Vlaanderen heeft haar oude, industriële gewaad de voorbije jaren resoluut van zich afgeschud. Oude fabrieken maakten plaats voor woonprojecten en grootschalige nieuwe sport- en ontspanningsinfrastructuur. En met succes. Aalst telde in 2001 76.470 inwoners. Twintig jaar later zijn er al 87.332 ‘Oilsjteneirs’ en ‘Oilsjteneskes’. Statistiek Vlaanderen voorspelt bovendien dat Aalst in 2030 93.208 inwoners zal tellen. Met ‘Zuidkaai’ wil de Gentse projectontwikkelaar Odebrecht de nood aan nieuwe, duurzame en energiezuinige woningen in Aalst helpen lenigen.

“Aalst is al lang niet meer een stad die stilstaat. Wij richten resoluut de blik op de toekomst. Daarom willen wij - zo bewijst dit project - ook inzake stadsvernieuwing mee de maat aangeven in Vlaanderen. Groen en duurzaam wonen aan het water, dat is wat wij in Aalst de volgende generaties willen bieden. Welkom aan de Zuidkaai!”

Christoph D’Haese, burgemeester Aalst

Eerste gasloze woonbuurt

Maar ook op vlak van energietransitie zet de Oost-Vlaamse stad stevige stappen vooruit. Zo wordt de voormalige Electrabelsite binnenkort duurzaam verwarmd met restwarmte van de nabijgelegen Tereos-fabriek. Daarmee is de cirkel rond. Want tot 2006 werden heel wat woningen, scholen, fabrieken en andere gebouwen in de stad al verwarmd met stoom die afkomstig was van de elektriciteits- en stoomcentrale op de Electrabelsite. Op het hoogtepunt beschikte Aalst over een stoomnetwerk van bijna 50 kilometer en 3.500 aansluitingspunten.

“‘Zuidkaai’ wordt niet alleen een architecturaal hoogstandje, de appartementen worden ook bijzonder duurzaam. Alle units worden bijna-energieneutraal en dankzij het warmtenet dat gevoed wordt met restwarmte van Tereos kunnen we van ‘Zuidkaai’ de eerste gasloze woonbuurt van Aalst maken.”

Bart Elias, CEO Odebrecht

Verbinding met stadspark en natuurgebieden

De plannen voor de eerste fase van ‘Zuidkaai’ komen van de tekentafel van KRAS architecten uit Gent. Zij tekenden twee gebouwen – Kaaiman en Kaainest – die samen 50 appartementen met 1 tot 4 slaapkamers omvatten. Kaaiman wordt een langwerpig gebouw met 31 woningen. De naam verwijst niet alleen naar de kaaien langs de Dender, maar door de typische vorm van de terrassen ook naar de krokodilachtigen. Deze vernieuwende vorm biedt bovendien meer ruimte en een 180° zicht. Kaainest, een kleinschaliger gebouw op de eerste lijn aan het water, telt 19 appartementen. Ondergronds komen er een parkeergarage voor 65 auto’s, individuele bergingen en vier ruime fietsenstallingen.

“Met dit project blazen we nieuw leven in een oude industriële site die er al jaren verlaten bij ligt. Door de aanplanting van nieuw groen maken we bovendien een verbinding tussen het aanpalende stadspark en de natuurgebieden Osbroek en De Gerstjens. De iconische turbinehal en de fabrieksschouw worden trouwens bewaard en gerestaureerd. Over de definitieve invulling van de turbinehal denken we nog na. We hebben samen met de Stad Aalst een traject opgezet om een kwalitatieve invulling te vinden voor de turbinehal. Vernieuwende ideeën zijn altijd welkom.”

Bart Elias, CEO Odebrecht

Opwaardering Denderkaaien

De toekomstige bewoners kunnen niet alleen genieten van het uitzicht op het water en de bijzonder groene omgeving, ‘Zuidkaai’ bevindt zich bovendien op wandelafstand van het stadscentrum met winkels, scholen, horeca en de sportfaciliteiten in Schotte en du Parc. ‘Zuidkaai’ past dan ook volledig in de ruimtelijke beleidsvisie ‘De Kaaien’, waarmee de Stad Aalst de komende jaren de volledige loop van de Dender door de stad wil opwaarderen.

“Het woonproject ‘Zuidkaai’ maakt van de voormalige Electrabelsite een inspirerend nieuw stadsdeel tussen de Dender en het stadspark. Wonen aan het water én aan het groen, een unieke combinatie. De imposante turbinehal blijft behouden, één oogopslag volstaat om te weten dat dit prachtige gebouw een enorm potentieel heeft.”

Caroline Verdoodt, schepen van Ruimtelijke Ordening Aalst

Verkoop loopt als een trein

De vele troeven van ‘Zuidkaai’ vallen duidelijk in de smaak. Vandaag, bij start van de bouwwerken, zijn al 33 van de 50 appartementen – of bijna 70 procent – van de eerste fase verkocht. Kandidaat-kopers kunnen trouwens, als ze voldoen aan de voorwaarden, genieten van de tijdelijke btw-verlaging van 6 procent.

Geïnteresseerden kunnen vandaag en morgen, zondag 24 oktober, van 10 tot 17 uur terecht op de site om alle plannen in detail te ontdekken.

Alle info vind je ook op www.zuidkaai.be.

Zehnder Fina Lean Bar

Zehnder

Zehnder Fina Lean Bar
Purisme in zijn mooiste vorm: Met zijn heldere en ingetogen vorm integreert de Zehnder Fina Lean Bar zich perfect in elke moderne badkamer. De handdoekhouder met zijn lineair design vormt een aanvulling op de vormentaal en zorgt er ook voor dat handdoeken heerlijk voorverwarmd worden.
Zehnder Fare Tech

Zehnder

Zehnder Fare Tech
De elektrische radiator Zehnder Fare Tech combineert esthetiek met intelligentie. Hij inspireert door een elegant gebogen vorm en een harmonieus geïntegreerde bedieningsunit. Met zijn verwarmingsprogramma's wordt efficiënt verwarmen zeer eenvoudig.
Zehnder Charleston

Zehnder

Zehnder Charleston
Het origineel onder de kolomradiatoren is een efficiënte allrounder, die overtuigt door vorm, functie en comfort. De elementbouwwijze geeft Zehnder Charleston een tijdloos uitzicht en elegantie. De kolomradiator zorgt voor een behaaglijke stralingswarmte en verandert de woonkamer in een wellness-oase.
Zehnder Zenia

Zehnder

Zehnder Zenia
Zehnder Zenia is een elektrische handdoekenwarmer, handdoekendroger, infraroodverwarming en warmeluchtblazer in één – in de vorm van een geïntegreerd apparaat dat zich dankzij zijn puristisch design perfect laat integreren in de moderne badkamer.
Zehnder Timia Verticaal

Zehnder

Zehnder Timia Verticaal
Perfecte symbiose van woonruimte en radiator. De nieuwe Zehnder Timia maakt indruk met zijn puristisch en onopvallend design, dat zich perfect integreert in elke leefruimte en zo het concept van de kamer op elegante wijze ondersteunt.
Zehnder Ribbon

Zehnder

Zehnder Ribbon
Zoals een stalen lint die de badkamerradiator omhult: Zehnder Ribbon overtuigt door modern design met oog voor het praktische. Zijn verspringende balken zijn geïnspireerd op architecturale bouwwerken met verschillende lagen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in