Verlichting

Wat zijn de voordelen van LED lampen?

Bij het inrichten van je huis moet je met veel rekening houden. Zo moet je nadenken over het meubilair, maar ook de stijl waarvan je gebruik wilt maken in je interieur. Helaas vergeet men nog wel eens om na te denken over de verlichting van de woning. Toch is dit erg belangrijk. Je wilt immers niet in het donker zitten in je huis. Maak daarom gebruik van LED verlichting om dit potentiële probleem te voorkomen. Natuurlijk kun je ook andere verlichting plaatsen in je woning, maar over het algemeen zijn LED lampen toch wel degelijk beter. Dit komt doordat dit type verlichting allerlei belangrijke en grote voordelen heeft, waarvan je een paar voorbeelden kunt vinden in deze blog.

Langere levensduur

LED lampen kunnen tot wel 50.000 uur meegaan. Dat is echt ontzettend lang natuurlijk, maar al helemaal als je het vergelijkt met andere lampen. Zo kunnen standaard gloeilampen bijvoorbeeld maar iets van 1.000 uur meegaan. Hierdoor is de kans groot dat je ze al na een jaar moet vervangen, maar bij een LED lamp hoef je dit mogelijk pas na iets van 25 jaar te doen. Hierdoor zul je dus ontzettend veel geld besparen. Overigens geldt dit niet voor alle LED verlichting, maar de meeste lampen van dit type hebben wel een levensduur van minimaal 15.000 uur. Hiermee is de levensduur dus duidelijk een stuk langer dan die van een standaard gloeilamp, maar ook halogeenlampen hebben een veel kortere brandduur.

Duurzamer

Daar komt nog eens bovenop dat de LED lampen een stuk duurzamer zijn dan de andere soorten verlichting. Hierdoor is de levensduur van LED verlichting dus vele malen langer, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je minder geld hoeft te betalen aan je energieleverancier. Dit komt doordat LED’s een erg energiezuinige bron zijn en een veel lager energieverbruik hebben dan zowel gloeilampen als halogeenlampen. Het heeft namelijk een lichtefficiëntie van 80 tot 90 procent, wat inhoudt dat dit percentage van de geleverde energie omgezet wordt in licht. Bij een standaard gloeilamp is dit rendement maar 5 tot 10 procent. De rest van de geleverde energie gaat verloren of wordt omgezet in warmte, wat echt zonde is. Dit kan bovendien gevaarlijk zijn en voor brandwonden zorgen als je de lamp aanraakt.

Goede kleurselectie

Het meest uitgebreide assortiment aan lichtkleuren kan worden geproduceerd met LED lampen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor decoratieve verlichting, festival- en showverlichting en feestverlichting. Maar zelfs voor de verlichtingssituatie in huis is dit handig omdat het betekent dat er ook een grote verscheidenheid aan kleurtemperaturen beschikbaar zijn in de neutrale/witte LED verlichting. Zo genereer je de gewenste lichtstemming door in je hele huis warmere of juist koelere witte lichttonen te gebruiken. Bij traditionele vormen van verlichting gaat dit moeilijker omdat je hiervoor folies en verf moet gebruiken om het licht te kleuren. Vaak heeft dit een negatieve invloed op de helderheid en kwaliteit van het licht, wat bij LED lampen dus niet het geval is.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in