Verlichting

Originele verlichting op maat

De ene lamp is de andere niet. Zo veel is duidelijk als je op zoek gaat naar lampen of verlichting op maat. Habitos.be zocht en vond enkele lichtkunstenaars die lampen – van een wandlampje tot een hele lichtinstallatie – op maat maken. Niet alleen qua afmetingen maar ook qua vorm en materialen. Voor echte originele verlichting op maat.
Als verlichting meer mag zijn dan een peertje in een armatuur, dan kom je terecht bij lichtarchitecten en lichtkunstenaars. Habitos.be laat enkele gepassioneerde lichtkunstenaars aan het woord die originele verlichting op maat maken.
 

Lamp van hout

Mike Vanbelleghem van Passion4Wood is een hen. Hij maakt lichtarmaturen in hout. Klinkt dat ongeloofwaardig? Hij haalde nochtans de mosterd in Azië en importeert nu al een aantal jaar met succes houten armaturen, die hij ook kan aanpassen indien gewenst. Zelf maakt hij luchters en staande lampen met hout, die niet zouden misstaan op de designbeurzen.

“Ik lever houten armaturen  op maat, of stel armaturen samen, geheel naar jouw wens. Ik kan de klant ook een eigen ontwerp voorstellen, dat ik op maat maak. De klant kiest ook zelf de houtsoort om zo de beste match te hebben met zijn eigen interieur.”

Ledverlichting

Luc Coppers werkt als productontwikkelaar samen met pid, waar hij leds integreert in de architectuur van een gebouw. “Maar ik werk ook heel veel met transparante kunststof, om zo lichtwanden of lichtpanelen te maken. Met kunststof kun je veel kanten uit, je kunt er zeefdrukken op aanbrengen of coatings, die in combinatie met leds voor een apart lichteffect zorgen.”

Als lichtontwikkelaar werkt hij veel samen met architecten en designers, maar rechtstreeks voor particulieren kan ook. “We voeren een ontwerp van de klant tot in de details uit, maar kunnen zelf ook voorstellen doen. Met ledverlichting is alles mogelijk. De klant kan zelfs zijn eigen verlichting maken, met ledstrips, een transformator en een armatuur uit de doe-het-zelf-shop.”

Licht als architectuur

Goed uitgekiende verlichting zet een gebouw of zijn omgeving in een specifieke sfeer. Een doordacht verlichtingsplan houdt zo veel meer in dan enkele strategisch geplaatste lichtpuntjes. Céline Deceuninck studeerde in Londen af als Master in verlichting en ziet zichzelf als architect en kunstenaar van licht. Ze maakt conceptuele lichtontwerpen voor interieur en exterieur, vooral voor musea en horeca.

“Maar ik zorg ook voor een correcte opvolging en uitvoering van het lichtontwerp, zoek de juiste ambachtslui, help bij de installatiewerken en zorg voor een energiezuinig ontwerp. Als het lichtobject ‘staat’, zet ik de puntjes op de i: ik check of alles werkt en of de lichtintensiteit en de sfeer wel kloppen.”

Céline schept sfeer met licht. “Ik werk voor elke klant een concept op maat uit, maak ontwerpen in 3D, ga op zoek naar de juiste materialen en de juiste vaklui die kunnen uitvoeren wat de klant wenst: pendels, chandeliers, hele concepten, zodat de verlichting een meerwaarde biedt aan een ruimte, een gebouw of omgeving.”

Licht als kunstwerk

Een andere lichtkunstenaar is Gert Van Dessel. Net zoals Céline Deceuninck werkt Gert volledig op maat van de klant. Hij beperkt zich als lichtkunstenaar wel tot één materiaal, namelijk polyester. “Eventueel combineer ik dit met gerecycleerde materialen zoals hout of metaal.”

Voor Gert kan alles. Of hij vertrekt van een wit blad, of hij voert uit wat de klant hem opdraagt. “In principe is alles mogelijk, de enige beperking is dat ik altijd van kunsthars vertrek.”

Gert start met een  kennismaking bij de opdrachtgever(s), om zo ook de sfeer van het interieur te ontdekken. “Dan maak ik een ontwerp op schaal. Valt dat in de smaak dan werk ik verder. Wil de klant toch iets anders, dan begin ik opnieuw. Ik voer ook alle ontwerpen zelf uit.”
 

Prijs van verlichting op maat

Lichtplan of lichtstudie

Een uniek verlichtingsconcept op maat van je eigen interieur hoeft niet ontzettend duur te zijn. Je hebt enerzijds een lichtstudie of lichtplan, dat je kunt laten maken. Architect, interieurarchitect, verlichtingswinkel of lichtarchitect kunnen je hierbij helpen.
De prijs voor zo een lichtstudie of lichtplan begint vanaf 250 euro voor een beperkt dossiertje. Gaat het om een groter gebouw, waar zowel tuin, gebouw zelf en interieur verlicht moeten worden, dan kan de prijs een stuk hoger uitvallen. Veel hangt ook af van hoe gedetailleerd het lichtplan moet zijn.

 

Prijs lampen op maat

Prijzen voor een lichtontwerp of lamp op maat variëren afhankelijk van de grootte van het project of concept, de gebruikte materialen, de moeilijkheidsgraad van uitvoering.

Voor de lichtobjecten in kunsthars rekent Gert Van Dessel op prijzen die beginnen bij 300 euro. “Prijzen voor luchters in kunsthars variëren van 300 tot 1 500 euro. Soms meer. Een staande lamp kost minimum 400 euro."

Bij Passion4Wood vertrekken de prijzen van 110 euro voor een lampje met een houten bekleding. “Die prijzen kunnen oplopen tot 4 000 euro voor een grote tros lampen,” zegt Mike Vanbelleghem. 

Céline Deceuninck werkt het vaakst voor grote projecten, zoals musea, monumenten, hotels, en horecazaken: “Door mijn accurate kennis van het verlichtingsaanbod en de nauwe samenwerking met gespecialiseerde ambachtslui zoals metaal- en houtbewerkers, ontwikkel ik installaties aan een optimale prijs-kwaliteitverhouding die voldoen aan de verwachtingen van de klant.”
 

Prijs ledverlichting

Luc Coppers schat dat het vervangen van een eenvoudige halogeen armatuur door een gelijkwaardige led gemakkelijk 50 tot 60 euro kost. “Lineaire ledverlichting (ledstrips) zijn er in alle formaten, de prijs hiervan is afhankelijk van het aantal leds per strip. Reken op een budget tussen de 15 en 30 euro per lopende meter (statische uitvoering).” Een voordeel bij het gebruik van leds is wel dat je niet altijd grote of dure armaturen nodig hebt, zeker niet als je met geïntegreerde verlichting werkt.


De prijs van verlichting op maat is dus afhankelijk van de grootte, de gebruikte materialen en ook het werk om de lamp te maken.

Een lichtkunstenaar contacteren?

Omdat vragen niets kost: als je op zoek bent naar die ene unieke kroonluchter of een origineel verlichtingsobject dat perfect bij je interieur past, dan vind je hier alvast de juiste weg naar een lichtkunstenaar.


Auteur: Gretel Kerkhofs – september 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in