Verlichting

Nieuwe verlichtingstrends mixen interieur en exterieur

Volgens Delta Light kunnen de design- en interieurtendensen voor dit jaar samengevat worden in vier categorieën: ‘Outside In’, ‘Neo Nature’, ‘Design School’ en ‘Priceless’. Ook binnen bij de interieurverlichting kunnen we deze trends doortrekken.

Outside In

Outside In of Buitenste Binnen is een trend waarbij de grenzen tussen interieur en exterieur vervagen. Het huis wordt transparant en de natuur wordt naar binnengehaald of opnieuw uitgevonden in de ‘Nieuwe Natuur’. Het interieur wordt evengoed naar buiten gebracht.
Voor de zomer en de tuin betekent dit dat de keuken naar buiten wordt gebracht in de ‘woonkamertuin’. Verlichting buiten speelt een essentiële rol en wordt vooral verzorgd door verplaatsbare objecten in hightech materialen die waterbestendig zijn.

Neo Nature

De ‘Nieuwe Natuur’ of het nabootsen van organische, natuurlijke aspecten binnenshuis. In het interieur imiteren ongewone vormen en designs de natuur dankzij hightech productiemethoden. Men maakt met nieuwe materialen natuurlijke patronen door middel van traditionele technieken.

Men spreekt over ‘Super Nouveau’, net zoals over ‘Art Nouveau’. Helemaal bovenaan deze tendens staat het object dat zich kan aanpassen aan zijn omgeving, zoals levende organismen. Organische patronen vullen de ruimte. Alles is ‘eco-bewust’.

De vorm van de binnenverlichting zal in deze trend eerder gebogen dan vierkant zijn, en de plaatsing eerder organisch, zonder vaste patronen. Ook binnen wordt er meer gegrepen naar verplaatsbare en aanpasbare verlichting. Glimmende kunststof en gebogen vormen wisselen af met ouderwetse lusters en abat-jourwerk in nieuwe materialen.

Design School

De ‘Design School’ brengt ons binnen in een interieur dat nooit af is en dat functionele chaos als eigenschap heeft. Nomadisch en naïef. Designelementen worden gebruikt en verplaatst, en er wordt volop geëxperimenteerd. Het persoonlijke detail is belangrijker dan het geheel. Muren zijn niet duidelijk. Na de grens tussen binnen en buiten worden de grenzen binnen verder afgebroken. De ruimte is een leeflabo.

Priceless

‘Onschatbaar’ of ’Onbetaalbaar’ staat diametraal tegenover de ‘Design School’ en hecht wel aan een ‘totale look’, waarbij objecten soms opzettelijk slecht bij elkaar passen en de inrichting bijna dramatisch en pompeus is, maar wel een relaxed sfeer brengt in het totaalbeeld. Plastic mengt zich met kristal en taftzijde. Designobjecten worden duidelijk geplaatst en zijn de kunstwerken van de nieuwe wereld.

Met dank aan: Delta Light

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in