Verf en behang

Houten kozijnen en deuren (binnen) lakken: hier moet je aan denken!

Er zijn veel voordelen waar je van profiteert zodra je houten kozijnen en/of deuren in huis haalt. De authentieke uitstraling, enorme ontwerpvrijheid en de duurzaamheid maken ze enorm geliefd. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen voor houten kozijnen en deuren in huis kiezen. Toch is er één ding wat niet vergeten mag worden. Om een houten deur of kozijn in topconditie te houden is het namelijk belangrijk om deze goed te onderhouden. Gelukkig zal het hout weinig te lijden hebben binnenshuis, waardoor het onderhoud relatief meevalt.

Desalniettemin breekt het moment van schuren en lakken vanzelf een keer aan. Met behulp van sigma s2u nova worden jouw kozijnen en deuren weer als nieuw. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je dit aan moet pakken. Daarom hier enkele tips om je op weg te helpen.

De juiste verf kopen

Voordat je de houten deuren en kozijnen kunt gaan opknappen, is het natuurlijk wel belangrijk om over de juiste lakverf te beschikken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want het aanbod is tegenwoordig ontzettend groot. Waar let je op om de juiste keuze te maken?

Ten eerste is het belangrijk om naar de eigenschappen van de verf te kijken. Is de verf bijvoorbeeld bestand tegen huidvet? Sommige verfsoorten worden hierdoor afgebroken, waardoor er lelijke vlekken ontstaan. Niet handig, zeker niet op plekken die regelmatig worden vastgepakt. Bij deuren en kozijnen is het daarom verstandiger om voor een verf te kiezen die hiertegen bestand is. Daarnaast is het ook belangrijk dat deze kras- en slijtvast is. Zo weet je zeker dat je van een langdurig mooi resultaat geniet.

Verder is het ook prettig wanneer je op een snelle droogtijd kunt rekenen. Hierdoor is het klusje binnen mum van tijd geklaard en kunnen de deuren en/of kozijnen weer snel in gebruik worden genomen.

In sommige gevallen speelt ook de prijs een zeer belangrijke rol. Toch adviseren wij om zeker niet alleen naar de prijs te kijken. Natuurlijk zijn er soms ook goedkopere verfsoorten te koop, maar deze garanderen meestal niet een lange levensduur of de beste kwaliteit. Risico bestaat dan ook dat je na een jaar weer opnieuw kunt beginnen. Hierdoor ben je op de lange termijn duurder uit. De juiste verf kopen is dan ook van essentieel belang.

Voorbereiding

Zodra je over de juiste verf beschikt, kan het échte werk gaan beginnen. Begin echter niet direct met het aanbrengen van de verf, maar bereid de deur of het kozijn eerst goed voor. Een goede voorbereiding is ook in dit geval vaak al het halve werk. Reinig het houtwerk eerst grondig en zorg ervoor dat al het vuil, stof en vet verwijderd is. Plak vervolgens de ramen en de deuromlijsting goed af voordat je aan de slag gaat.

Houd er rekening mee dat de deur eerst goed droog en stofvrij moet zijn. Stof hem daarom eerst zorgvuldig af na het opschuren, voordat je hem voor de eerste keer in de grondverf zet.

Verven maar!

Nu wordt het eindelijk tijd om de verfblikken open te trekken. Begin altijd met een goede grondverf. Dit lijkt misschien extra werk, maar hierdoor heb je uiteindelijk minder van de lakverf nodig en blijft het resultaat langer mooi. Op de lange termijn bespaart dit dus enkel veel geld en tijd.

Als de grondverf droog is, schuur je het hout opnieuw licht op en kun je aan de slag met het aanbrengen van de allereerste laklaag. Is de eerste laklaag droog? Kies er dan voor om ook nog een tweede laag aan te brengen, zelfs wanneer dit niet helemaal nodig lijkt te zijn. Zo garandeer je het beste resultaat.

Vergeet niet om na het schilderen direct de afdektape te verwijderen. Wacht je hier te lang mee, dan verwijder je direct ook weer een restje verf. Hierdoor zorg je voor extra werk.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in