De slaapkamer

Hierop moet je letten als je een nieuwe matras wil kopen

Waar moet op gelet worden bij de aanschaf van een matras? Verschillende zaken spelen een rol, zoals je lichaamsgewicht en je slaaphouding. Daarnaast kunnen er specifieke eisen zijn, bijvoorbeeld wat allergieën betreft. Matrassen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, die allen hun eigen voor- en nadelen hebben. Daar moet je rekening mee houden. Met de prijs hoef je echter minder rekening te houden. Volgens Consumentenbond krijgen goedkope matrassen soms veel betere testoordelen dan de duurdere varianten.

Soorten matrassen

Welke soorten matrassen zijn er? Er zijn verschillende manieren om het aanbod onder te verdelen, maar meestal kijkt men vooral naar de vulling. Vaak gaat het daarbij om een combinatie van verschillende materialen. Matrassen met pocketveren komen bijvoorbeeld vaak voor. Het gaat om springveren in een textielen zakje. Deze veren functioneren onafhankelijk van elkaar. Ook koudschuim wordt vaak gebruikt en zit in vrijwel alle matrassen. Traagschuim is dan weer aan een opmars bezig. Het reageert goed op lichaamswarmte en het past zich perfect aan de contouren van het lichaam aan, waardoor je geen last hebt van drukpunten.

Daarnaast komen ook andere materialen als latex, PE-schuim, PU-schuim en gel voor. En natuurlijk is er nog het waterbed, maar eigenlijk is zo'n waterbed geen goed idee. Het zorgt wel voor een goede nachtrust, maar het ventileert niet, is duur, vergt veel onderhoud en de meeste verzekeraars dekken waterschade door een waterbed niet.

Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid

Lang niet alle matrasvullingen zijn even duurzaam. Als ecologie en topkwaliteit matrassen moet kenmerken, raden we aan om te kiezen voor de natuurlijke matrassen van allnatura. Allnatura verkoopt natuurlijke matrassen op basis van natuurvezel en natuurlatex. Deze matrassen zijn ecologisch en afkomstig van de biologische teelt. Vooral natuurlatex is een populaire ecologische keuze. Natuurlatex wordt op een milieuvriendelijke manier gewonnen op rubberboomplantages die CO2 uit de lucht halen. Bij het produceren van de matras heeft men bovendien tot 10% minder energie nodig. Daarnaast zijn er geen oplosmiddelen of chemische weekmakers nodig. Toch waarschuwt Trouw voor een belangrijk minpunt van natuurlatex: natuurrubber is net als op olie gebaseerd rubber vrijwel niet recyclebaar. Het kan hoogstens worden versnipperd en als vulling dienen bij andere toepassingen.

Lichaamsgewicht en slaaphouding

De beste manier om na te gaan of een matras voldoende comfortabel is, is door te proefslapen. Daarom bieden sommige verkopers tot honderd nachten proefslapen aan. Toch zijn er wel een aantal richtlijnen waarmee je rekening kan houden. Wie meer dan 80 kilogram weegt, is bijvoorbeeld gebaat bij een hardere matras. Stevige draaiers kiezen dan weer beter niet voor een matras met een te dikke traagschuimlaag, want dit beperkt de bewegingsvrijheid. Houd verder rekening met de slaappositie. Zijslapers hebben bijvoorbeeld matrassen met verschillende comfortzones nodig, terwijl rugslapers vooral ondersteuning in de rug moeten hebben.

Specifieke gebruikerseisen

Iedere slaper heeft eigen eisen en daar is niks mis mee. Wie snel koud heeft in bed, zal bijvoorbeeld kiezen voor een matras die goed isoleert. Er zijn verschillende materialen die aan deze eis voldoen, zoals latex, koudschuim en traagschuim. Wie last heeft van een allergie kiest bij voorkeur voor een matras die goed ventileert. Er bestaan ook matrassen met anti-allergene eigenschappen. Ten slotte zijn er ook matrassen die geschikt zijn voor medische klachten, maar dan ga je bij voorkeur langs bij een expert.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in