De matras
Vullingen/veringen
Binnenvering: een aaneenschakeling van stalen veren
Pocketvering: iedere veer is apart verpakt in een hoes en beweegt volledig onafhankelijk
Schuimrubber: op basis van latex (natuur en synthetische latex)
Natuurlatex
Polyether: goedkope variant op de matrassen gevuld met natuurlatex. Ze zijn gevuld met zacht polyurethaan; een soepele synthetische rubber
Tijk
Elke matras is afgedekt met een tijk. Zo'n afdek- en beschermlaag van de matras is doorgaans gemaakt van schapenwol, zuiver scheerwol, katoen of viscose (kunstzijde). Speciaal voor mensen met een (wol)allergie, zijn er ook matrassen die uitsluitend met synthetische stoffen zijn afgedekt.
Symmetrisch of niet-symmetrisch?
De bovenkant van een matras moet vocht opnemen en isoleren, terwijl de onderkant juist weer vocht moet afgeven. Daarom lijkt het verstandig om te kiezen voor een zogenoemde niet-symmetrische matras: een matras waarvan de boven- en onderkant op hun specifieke taken zijn berekend. Bij deze matrassen wordt aan de onderkant vaak vilt gebruikt, een materiaal met uitstekende ventilerende eigenschappen. Een bijkomend voordeel is dat je een niet-symmetrische matras nooit hoeft om te draaien.
Verwarming en massage als optie
Er bestaan matrassen met ingebouwde verwarming. Zo kan je jouw bed (bij sommige modellen zelfs alleen het voetengedeelte) heerlijk op temperatuur brengen voordat je gaat slapen. Bovendien kan je dit systeem gebruiken om je matras overdag te drogen.Er bestaat ook een matras waarbij je kunt kiezen voor een gerichte ontspannende verwarming die snel en diep doordringt in de spieren. Deze warmtebron is geplaatst waar je hem het meest nodig heeft: bij de zwaar belaste spieren in de onderrug. Luchtmassage is bij sommige matrassen ook een optie. Hierbij worden smalle luchtkanaaltjes geruisloos één voor één opgeblazen. Zo ontstaat er een rustgevende massage die een zachte tinteling over je rug laat gaan, zonder dat je bed of matras ligt te trillen.
Proef liggen
Ga ‘proef liggen’ wanneer je een matras koopt. Schoenen koop je ook niet zonder ze te passen.Ieder lichaam reageert immers anders op een bepaald bedsysteem. Een goed systeem biedt de correcte afstelling op elkaar van de bodem en matras.
Wetenschappelijk is vastgesteld dat voor een optimale ontspanning tijdens de slaap, de spieren zo láng mogelijk een zo laag mogelijke spanning dienen te hebben. Sommige slaapspecialisten beschikken over een computergestuurd meetsysteem waarmee op verschillende bedden je individuele spieractiviteit gemeten kan worden. Op deze manier wordt exact duidelijk welke combinatie van bedbodem en matras het meest geschikt is.
Tips om je matras te 'onderhouden'
- Vervang een matras elke 10 jaar: Dit is nodig voor een goede ondersteuning en om hygiënische redenen. Met 8 uur slaap per nacht heb je in totaal zo'n 45.000 uren op tien jaar geslapen.
- Door je matras regelmatig te keren, zowel in de lengte als in de breedte, kan ze goed verluchten en gaat ze langer mee. Bij een nieuw matras is het verstandig tijdens de beginperiode (de eerste 6 weken) het matras wekelijks te keren. Hierna is 3 tot 4 maal per jaar keren voldoende. Hierdoor blijft het matras goed in vorm. Let wel, sommige matrassen hebben een specifieke bovenkant. Deze matrassen hoeven alleen van hoofd- naar voeteneinde gedraaid te worden.
- Voorzie de matras van een matrasbeschermer. Die absorbeert het transpiratievocht en kan gewassen worden. Hij verlengt bovendien de levensduur van de matras.
- Hebben je partner en jij een andere voorkeur? Neem dan twee eenpersoonsmatrassen in plaats van een tweepersoonsmatras. De scheiding in het midden kan je wegwerken door er een topdekmatras van een paar centimeter dik overheen te leggen. Men zou ook een zogenaamde pont d'amour (de liefdesbrug) kunnen gebruiken om de hinderlijke naad weg te werken. Een pont d’amour is een schuimrubber T-stuk dat tussen de matrassen komt te liggen. Een pont d'amour kan men beter kiezen in plaats van een broekmodel matras als twee personen die het bed delen een groot gewichtsverschil hebben.