De woonkamer

Eikenhout, mangohout en teak: dit zijn de voordelen en nadelen van deze houtsoorten

Bij het uitkiezen van nieuwe meubels sta je niet alleen voor de keuze van het model en de stijl, maar vooral ook van het materiaal. En als je dan eenmaal hebt besloten dat je voor hout kiest, dan ben je er nog steeds niet. Want ook in deze categorie heb je weer heel veel soorten. Daarom zetten we de voordelen en nadelen van onze favoriete houtsoorten op een rijtje: eikenhout, mangohout en teak.

1. Eikenhout

Een van de meest gebruikte houtsoorten bij meubels is eikenhout. Een houtsoort dat hier op bijna elke hoek van de straat groeit. Het fijne aan eikenhout is dat het sterk en hard is, waardoor het perfect is voor het maken van meubels. Qua uitstraling heeft het over het algemeen een rustieke en robuuste look. Daarom zie je het vaak terug in moderne en industriële meubels, met name in combinatie met staal.

Hoewel de eik in veel verschillende gebieden groeit, verschilt de kwaliteit van het hout aanzienlijk per streek. Met name eikenhout uit Siberië is vele malen sterker, aangezien eiken daar vanwege de extreem koude temperaturen langzaam in omvang groeien. Hierdoor wordt het hout steviger en dus harder.

De voordelen en nadelen van eikenhout:

+ Duurzame houtsoort
+ Slijtvast
+ Hard, waardoor het tegen een stootje kan
+ Natuurlijke kleur en tijdloze uitstraling, waardoor het makkelijk te combineren is

- Relatief prijzig, zeker door de schaarste in hout in het algemeen
- Kan niet goed tegen water, dus moet behandeld worden

2. Mangohout

Mangohout is met name de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Niet heel gek, want niet alleen vanwege de looks, maar ook vanwege het duurzame aspect is mangohout zeer aantrekkelijk. Het hout van de mangoboom wordt namelijk pas gebruikt wanneer de boom gestopt is met het geven van vruchten. Vanaf dat moment is de boom namelijk niet meer nuttig voor de plantages, waarna ze wordt gekapt en het hout kan worden verwerkt tot mooie meubels van mangohout. Daarna kunnen de lege plekjes weer opgevuld worden met nieuwe mangobomen en is de cirkel weer rond.

Qua looks kun je mangohout eigenlijk niet vergelijken met andere houtsoorten. Het heeft namelijk een vrij drukke houtprint en grove structuur en dus ook een unieke uitstraling. Daarnaast kunnen er verschillende kleurschakeringen in voorkomen, waardoor eigenlijk geen enkel meubel in dezelfde meubellijn gelijk is. Daarnaast heeft het groeigebied ook invloed op de kleur en uitstraling. Zo groeit en ontwikkelt een mangoboom in een vochtig gebied weer heel anders dan in een droger gebied. Maar over het algemeen groeit de mangoboom in relatief korte tijd enorm snel de hoogte in. Hierdoor hebben mangohouten planken een behoorlijke diameter, waardoor ze perfect zijn voor de meubelindustrie.

De voordelen en nadelen van mangohout:

+ Kwalitatief sterk materiaal
+ Weinig onderhoud nodig
+ Duurzaam in productie
+ Robuuste én sierlijke uitstraling
+ Unieke uitstraling door houtprint en kleurschakeringen

- De niet egale uitstraling kan ook als nadeel of druk worden gezien
- Kan oneffenheden bevatten

3. Teak

Teakhout groeit in de tropen en heeft een lichte en tegelijkertijd warme goudbruine kleur. Deze kleur kan echter nog wel donkerder kleuren door zonlicht, dus let goed op waar je het meubel neerzet. De natuurlijke oliën in het hout zorgen ervoor dat het materiaal glad en zacht aanvoelt.

De voordelen en nadelen van teak:

+ warme, maar stoere uitstraling
+ goed te combineren met verschillende stijlen
+ stevig materiaal
+ onderhoudsvriendelijk
+ ook geschikt voor buitenmeubelen

- Zwaar
- Kan verkleuren

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in