De badkamer

De badkamer duurzaam inrichten

De afgelopen tijd heeft het nieuws vol gestaan met de staat van het milieu. Een belangrijke les daaruit is dat wij er alles aan moeten doen om zo milieuvriendelijk te leven. In deze tijd is het daardoor essentieel dat iedereen het klimaat een handje helpt. Sommige mensen kiezen ervoor om geen vlees of vis meer te eten, anderen nemen hun eigen tasjes mee naar de supermarkt, en weer anderen kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer, in plaats van de auto. Dit zijn allemaal goede opties. Alle kleine beetjes helpen namelijk. Maar wil jij je ecologische voetafdruk nog meer verkleinen? Dan kan je ook beginnen met het duurzaam inrichten van je huis. Dit klinkt misschien een beetje gek. Maar met onderstaande tips kan jij op een makkelijke manier je badkamer verduurzamen!

Tip 1: Ga voor duurzame materialen

Het is wel duidelijk geworden dat plastic ontzettend slecht is voor het milieu. Mensen zien het vaak als wegwerpproduct. Hiermee wordt de plastic soep alleen maar vergroot. Voor de inrichting van je badkamer is het ook handiger om voor andere materialen te kiezen. Ga maar na, zo’n plankje van bamboe zal toch veel mooier je Clinique beautyproducten laten zien dan een plastic plankje dat je met zuignappen vastzet aan de muur. Buiten het mooie uiterlijk van bamboe, is het ook nog eens erg praktisch in de badkamer. Anders dan de meeste houtsoorten, is deze namelijk goed bestand tegen vocht en warmte. Behalve een plankje voor je beautyproducten, kan je ook voor andere opbergoplossingen kiezen. Neem bijvoorbeeld een leuk rekje om je handdoeken op te leggen. Ook kun je je medicijnkastje goed organiseren met kleine bakjes. Zo blijft alles overzichtelijk, en het ziet er ook nog eens heel erg leuk uit!

Bij het uitkiezen van bamboe en andere soorten hout is het belangrijk om te controleren of deze op een duurzame manier verkregen is. Sommige woonwinkels geven dit duidelijk aan. Zo kan je makkelijk kiezen voor de meest duurzame optie.

Tip 2: Kies voor duurzaam sanitair

Je zal er misschien niet direct aan denken, maar tegenwoordig zijn er ook erg veel opties om te kiezen voor duurzaam sanitair. Kies bijvoorbeeld eens voor een waterbesparende douchekop of kraan. Deze kranen verbruiken een stuk minder water, zonder dat dit ten koste gaat van de waterdruk. Je zult nauwelijks merken dat er minder water uit komt, en toch bespaar je een hoop water en maak je verschil voor het milieu.

Daarnaast kun je ook met je toilet veel water besparen. Er zijn namelijk steeds meer toiletten voorzien van een tweedelig reservoir. Zo kun je kiezen tussen een spoeling van 3 liter of 6 liter. Daarmee kun je ook een hoop water besparen!

Tip 3: Een duurzame aankleding

Nu je badkamer wordt vergezeld door de mooie, warme kleuren van bamboe, is het tijd om de badkamer nog gezelliger te maken. Wanneer je na een lange dag eindelijk even in bad kan zitten of kan douchen, is dat toch veel fijner in een badkamer met een leuke, duurzame aankleding? Te beginnen met planten, hier kan je nooit te veel van hebben! Planten hebben een luchtzuiverende werking, en voegen veel leven toe in badkamers die vaak simpel zwart en wit zijn. Het is ook een leuke optie om een takje met eucalyptus op te hangen in de douche, dat ruikt heerlijk ontspannend! Mocht je nou geen daglicht in je badkamer hebben, dan zijn nep planten altijd een goede keuze. Deze zijn tegenwoordig in veel woonwinkels beschikbaar. Zo voeg je toch nog sfeer toe in je badkamer!

Tip 4: Slimme verlichting

Deze kan je aansluiten op de wifi, en je kan zo vanaf je telefoon het licht dimmen of zelfs een andere kleur geven. Deze nieuwe lampen zijn een stuk milieuvriendelijker dan de halogeen lampjes die er misschien al in zaten. En aangezien je deze lampen op jouw gewenste kleur en felheid kan instellen, creëer je op een makkelijke manier de sfeer waar jij zin in hebt!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in