Aanbevolen partners

LPW Pools
Zwembad

Veiligheid in en rond het zwembad

Leuk, een zwembad in de tuin. Maar die waterpartij is niet altijd even veilig, zeker niet wanneer er kinderen of dieren in de buurt zijn. Er zijn enkele maatregelen die je kan nemen om de omgeving van het zwembad veilig te houden.

Gedrag

In eerste instantie is je gedrag en de manier waarop je je kinderen leert omgaan met het zwembad belangrijk.
  • Leer je kind dat het alleen samen met een volwassene bij het zwembad mag spelen
  • Ruim onmiddellijk na het spelen het waterspeelgoed op. Zo geef je je kind een duidelijk signaal en komt het niet in de verleiding om opnieuw in het water te gaan (zonder dat je in de buurt bent)
  • Wanneer er meerdere volwassenen in de buurt van het zwembad zijn, spreek dan duidelijk af wie op de kinderen let. Ga er niet gemakkelijkheidshalve vanuit dat iemand het wel zal doen.
  • Laat nooit kinderen op hun kleinere broertje of zusje letten

Beveiliging

Ook op materieel vlak kan u de maatregelen nemen om het zwembad kindveilig te maken.
  • Plaats een beloopbaar rolluik. Dergelijke luiken lopen door een geleider. Daardoor kunnen ze enkele tientallen kilo’s dragen en zakken ze niet in het water door het gewicht. Een beloopbaar rolluik moet het gewicht van twee volwassenen en een kind kunnen dragen, om een redding mogelijk te kunnen maken. Eventueel water op het luik moet ook snel weer verwijderd kunnen worden
  • Plaats een hek om het zwembad. Het hek is best 1,20 meter hoog en heeft verticale spijlen met een tussenafstand van maximaal 10 cm. Zo kunnen kinderen niet tussen of over het hek doorklauteren. Belangrijk is ook dat de omheining geen voet- of handvaten heeft die als klauterhulp kunnen dienen. Kies je voor een draadafsluiting, dan mag de opening niet groter zijn dan 4,5 cm
  • Zorg voor een zelfsluitende poort in het hek. Liefst een type dat kinderen niet zelf kunnen openen
  • Overweeg een plonsalarm. Dit zijn apparaten die op het water drijven of onder het oppervlak liggen en die een alarm geven wanneer het wateroppervlak plots hevig in beweging komt. Mocht je toch een moment onoplettend zijn, dan brengt dit alarm je tot de orde in geval van problemen. Er zijn verschillende types in dergelijke alarmen. Informeer je grondig welke oplossing jou het best ligt
  • Heb je een bovengronds zwembad, zorg er dan voor dat de trap om het zwembad te gebruiken een veilige reling heeft en verwijder de trap of maak hem onbruikbaar wanneer het zwembad niet gebruikt wordt.

Wettelijke verplichtingen

In Frankrijk is de plaatsing van een omheining rond een zwembad verplicht sinds 2006. Op Europees en Belgisch niveau wordt al enkele jaren geopperd voor een dergelijke verplichting, maar die is er tot op vandaag nog niet.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in