Aanbevolen partners

LPW Pools
Zwembad

Technische afwerking van het zwembad

De afwerking van je zwembad maakt het plaatje compleet. Terrastegels, een overkapping en verwarming zijn vormen van technische afwerking. TVS Fiber – dealer van Starline zwembaden – stelt ons enkele accessoires voor.

Een terras naast je zwembad bezorgt je het merendeel van de ontspanning. Uiteraard hebben we daar graag plaats genoeg. Je kan langs één zijde van het zwembad een breder terras aangelegd, aan de andere zijde kun je dan ruimte laten om nog te kunnen lopen. Omdat je op je blote voeten langs je zwembad wandelt, is anti-slip een must.
Klinkers worden al jaar en dag aangelegd. Wil je de garantie op een zuiver zwembad, dan kies je best voor tegels. Graniet of blauwe hardsteen ogen zeer mooi. Hout kan ook maar vraagt meer onderhoud. Zorg dat je terrasafwerking hetzelfde is als de zwembadboord, voor een mooi geheel.

 

Overloop zwembad

Om het oppervlaktewater te verversen is de watercirculatie erg belangrijk. Het zwemwater moet worden afgezogen en naar een filter gepompt die het vuil opvangt en vasthoudt. Van daaruit gaat het gereinigde water terug het zwembad in. De skimmer is een opvangbak die insecten en bladeren opvangt en de toevoer naar de filterpomp vormt. Bij een overloop loopt het water terug het zwembad in. Bij een onderloop loopt het water weg onder de boordsteen.

Zwembad overdekken of overkappen?

Een overkapping is laag, vlak of hoog en kan aangebouwd worden als verlengstuk van de woning. Zo creëer je geen apart obstakel in de tuin. Voorzie in een ruime breedte zodat onderhoud langs de zijkant nog mogelijk is.
Een afdekking bespaart op energiekosten en garandeert veiligheid en zuiverheid. Mocht een kind in het zwembad vallen, zal het luik niet onder een minimale veiligheidsrand zakken. Een luchtkussenfolie is kwetsbaar en zo beperkt van levensduur. Net als het isolatiedeken wordt het met een touw over het water getrokken. Een lamellen afdekking is vervaardigd van luchtdichte kunststof en werkt met een automatische druk op de knop.

 

Warmtepomp of zonnecollector

De meeste eenvoudige verwarming van zwembadwater is een warmtewisselaar. Die wordt meestal op het centrale verwarmingssysteem aangesloten om zo het zwembadwater te verwarmen.
Een warmtewisselaar verwarmt het water van het zwembad snel en wordt meestal aangesloten op de cv-installatie, maar het kan ook op elektriciteit, warmtepomp, zonnecollectoren of gas.

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht en levert die over aan het zwembadwater. Zonnecollectoren zijn ‘matten’ waarin het zwembadwater via kanalen geleid wordt. Om te voorkomen dat de collectoren een groot koelvak worden, is een goede regeling noodzakelijk. Solarlamellen zijn een goede, maar wel duurdere oplossing als je warmte en veiligheid ineen wil hebben.

 

Zwembadfilter

Een bodemzuiger is een computergestuurde stofzuiger die de bodem van het zwembad borstelt, filtert, zuigt en reinigt. Wil je zelf alle hoekjes en kantjes proper, dan is een manueel onderhoud aan te raden. Met een telescopische stang kan je zelf aan de slag. Ook schepnetten en wand- en bodemborstels horen erbij.


Auteur
: Kelly Cuypers - mei 2010


Meer info: TVS Fiber
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in