Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Gazon

Gazon aanleggen

De aanleg van een gazon vraagt de nodige voorbereidingen:

Bodemverbetering

Afhankelijk van de grondsoort- en gesteldheid zal je verbeteringen moeten aanbrengen. Laat daarom best vooraf een grondanalyse maken door een labo – bijvoorbeeld de Bodemkundige dienst van België. Voor enkele tientallen euro’s krijg je een grondig inzicht in de bodemgesteldheid en de ingrepen die nodig zijn om de kwaliteit te verbeteren. Een te zure ondergrond zal bijvoorbeeld kalk moeten strooien om champignonmest dienen onder te werken

Doorlatende ondergrond

Draag er zorg voor dat je een luchtige, goed doorlatende, maar stabiele ondergrond hebt. Een terrein rond een pas gebouwde of gerenoveerde woning is heel waarschijnlijk aangereden door de machines van de grondwerker. De bodem is daardoor verdicht en zal heel moeilijk water doorlaten. Frezen, ploegen of omgraven zal de doorlatendheid verbeteren.

Kies het juiste gazontype

Er zijn verschillende soorten gazontypes: siergazon, speelgazon, sportgazon,… De zaden worden specifiek geselecteerd voor het type gazon van jouw voorkeur. Een siergazon zal bijvoorbeeld altijd mooi ogen, terwijl een speelgazon een evenwicht zoekt tussen het esthetische en het functionele. Zo’n gazon zal minder lijden onder spelende kinderen dan een siergazon.

Twijfel? Schakel een vakman in om je advies te geven. Dat kan een tuinarchitect of tuinaannemer zijn maar ook de specialist in het tuincentrum.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in