Wellness

Ergonomie en jets van een buitenspa

Er zijn tuinspa’s en tuinspa’s. Vooral de opties kunnen veel verschil maken. Maar laten we vooral de meest elementaire vereisten voor de buitenspa even onder de loep nemen.

Ergonomie 

Erg belangrijk bij een spa zijn de ergonomische lig- en zitplaatsen. Probeer de spa uit bij de fabrikant; meestal heeft deze meerdere modellen klaarstaan. Badjas, badpak en partner mee en bubbelen maar, terwijl het personeel de controlepanelen toelicht en je vragen beantwoordt!

Zitplaatsen

Natuurlijk let je op voldoende rugsteun en een mooi uitgebouwde zitplaats die lekker diep zit. Te horizontale of vlakke zitplaatsen zijn niet alleen minder comfortabel, ze zijn ook niet bestand tegen sterke massage: door de opwaartse druk van de jets zul je uit je ‘stoel’ geduwd worden.

Steunen en voetruimte

Kijk naar de lende- en hoofdsteunen, het is de bedoeling dat je niet wegzakt zoals in een gewoon bad en dat je zonder je nek te strekken lekker kunt leunen. Ook belangrijk is genoeg voetruimte als het bad door meerdere gebruikers tegelijk gebruikt wordt.

De massagejets

Massagewensen kunnen per individu verschillen en het aanbod aan jets is enorm. Hoe meer verschillende jets, hoe meer soorten massage je kunt toepassen.
  • Grote jets geven bijvoorbeeld een bredere massage, de kleine jets puntmassage.
  • De meeste spa’s hebben nek- schouder- en rugmassagejets.
  • Jets zijn er ook voor armen, boven- en onderbenen, voeten en handen.
  • Het is verstandig om hierbij te letten op de luchttoevoer: wordt deze verwarmd of niet? En beschikt de spa over een aparte luchtpomp dan is de luchttoevoer –en dus de massage- veel sterker.
  • Sommige merken bieden spa’s aan met een enorm aantal jets. Het meest effectief zijn tussen de 16 en 32 jets per pomp; zo blijf de waterdruk hoog genoeg om goed te masseren. Bij minder jets per pomp wordt de druk te hoog en onaangenaam.

Tips bij de aankoop van een buitenspa

  • Is je keuze niet voor demonstratie beschikbaar, ga dan in elk geval nog in een droog bad zitten, want ook dan moeten de zitplaatsen comfortabel aanvoelen.
  • Een spa geeft pas een optimaal effect als het water tot de schouders reikt. Voor lange mensen zijn er spa’s met extra diepe zitplaatsen op de markt. Met speciale spa-kussentjes kunnen de ‘kleinere’ gasten ook gewoon mee in het bad.
  • De levensduur van de spa’s wordt mee bepaald door het onderhoud. Hoeveel te beter dit onderhoud, des te langer de levensduur. Je mag er ook van uitgaan dat duurdere modellen langer zullen meegaan dan de goedkopere
  • Het stroomverbruik is bij de wat duurdere modellen vaak veel lager. Zo’n investering verdien je dus snel terug
  • Let ook op het geluid dat de spa maakt; boven de bubbels uit schreeuwen maakt samen bubbelen een stuk minder romantisch

Bron
: Insidewonen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in