Vastgoedprijzen

Woningen 20 procent overgewaardeerd

‘De prijzen van de woningen zijn 20 procent overgewaardeerd. En onder markt van de appartementen tikt een tijdbom.’ Dat stelt vastgoedexpert Philippe Janssens.

Met een stijging van 10 procent ogen de cijfers voor de residentiële vastgoedmarkt in 2006 gezond. Philippe Janssens, gedelegeerd bestuurder van het studie- en adviesbureau Stadom, was dit jaar bij de voorstelling van de Grote Vastgoedgids 2007 van De Tijd echter opvallend kritisch.
‘De evolutie van de prijsindex van de woningen kan niet lang afwijken van de evolutie van de koopkracht, de inflatie en de ontleencapaciteit, zonder een correctie uit te lokken,’ verklaarde hij. ‘In 2004 waren de woningen juist gewaardeerd. De voorbije twee jaar is de prijsindex van woonhuizen evenwel sterk blijven stijgen, zonder dat de evolutie van de leencapaciteit, de koopkracht en de inflatie dat konden verantwoorden. Eind 2006 zaten de woningprijzen 20 procent te hoog.’

Overaanbod
De ontwikkeling op de markt van de appartementen baart hem regelrecht zorgen. De verkoop van bestaande appartementen is sinds 2004 met 20 procent gedaald. Maar de bouw van nieuwe appartementen stagneerde pas in 2006.
Bovendien is het aantal bouwaanvragen blijven stijgen tot 35 000 euro Daardoor dreigt een overaanbod te ontstaan.

Meer info: www.tijd.be/vastgoed

Bron: De Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in