Vastgoedprijzen

Wonen is nergens zo duur als in Elsene

Wonen in de duurste Belgische gemeente kost ruim vijf keer meer dan in de goedkoopste. In Vlaanderen is koploper Kraainem ongeveer drie keer duurder dan rode lantaarn Ronse.


Wonen werd afgelopen jaar gemiddeld 3 tot 4procent duurder. De prijzen stegen daarmee aanzienlijk minder snel dan in 2010, toen woningen gemiddeld 6procent en bouwgronden zelfs 8,6 procent duurder werden. Na een verdubbeling in tien jaar tijd, daalde de prijs van een vierkante meter bouwgrond afgelopen jaar met gemiddeld 0,3 procent.

Uit de cijfers van de federale overheidsdienst Economie blijkt ook waar de duurste en de goedkoopste gemeenten zich bevinden.


Colfontaine goedkoopste

Nergens in dit land is het goedkoper wonen dan in Colfontaine, een gemeente in Henegouwen. Een gewoon huis kostte er afgelopen jaar gemiddeld net geen 86.000 euro, minder dan de helft van het Belgisch gemiddelde (188.400 euro) en 400 euro minder dan einde 2010. In het Brusselse Elsene, dat de fakkel van duurste gemeente van het land overneemt van Sint-Pieters-Woluwe, was dat net geen 482.000 euro, ruim vijf en een halve keer meer.


Brussel is duur

Dat Brussel duur is, blijkt uit de samenstelling van de algemene top20 van de duurste plekken. Elf van de negentien gemeenten die samen de hoofdstad vormen, komen erop voor. De top7 is volledig Brussels. Vlaanderen levert vijf gemeenten, drie daarvan –Kraainem, Knokke-Heist en Wemmel– zijn sterk verfranst. Wallonië maakt de top20 rond met Lasne op de achtste, Terhulpen op de vijftiende en Rixensart op de zeventiende plaats.

De goedkoopste twintig gemeenten van het land liggen allemaal in het zuiden van België. De goedkoopste Vlaamse gemeente is Ronse, maar met een gemiddelde prijs van 124.258 euro zou ze in Wallonië zelfs niet de top20 van de goedkoopste gemeenten halen.

In Anderlecht kost een huis gemiddeld 241.000 euro. Nergens in Brussel woon je goedkoper. En toch zou Anderlecht goed zijn voor de twaalfde plaats onder de duurste Waalse gemeenten.

Langs Vlaamse kant valt vooral de indrukwekkende spurt van Sint-Martens-Latem op. Met een prijsstijging van bijna een kwart –van 289.500 naar 359.700 euro– klimt de Oost-Vlaamse gemeente van de zevende naar de tweede plaats.


BronDe Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in