Wonen in Brussel is ‘gemiddeld' nauwelijks goedkoper geworden
Van september vorig jaar tot en met juni van dit jaar in Brussel werd ruim een kwart minder appartementen verkocht dan tijdens bijna dezelfde periode het jaar voordien. Voor huizen bedraagt de daling zelfs meer dan 28procent. Als enkel gekeken wordt naar de openbare verkopen, dan blijft er een terugvalval met gemiddeld 16,7 procent voor huizen, maar is er een stijging met 0,9 procent voor appartementen.
Toch, zo blijkt uit de jongste cijfers van de dienst Notariële Verkopingen van de Brusselse Notarissen (NVN), daalde de gemiddelde prijs van een huis in Brussel slechts met 4,5 procent, terwijl een appartement met een prijsdaling van 0,1 procent eigenlijk nog steeds evenveel kost. In openbare verkoop brachten huizen gemiddeld maar iets minder op, terwijl appartementen 6,7 procent goedkoper werden.
Dat de openbare verkopen het beter dan gemiddeld doen, zou een gevolg zijn van de algemene onzekerheid op de vastgoedmarkt, waardoor verkopers het gevoel hebben dat ze op die manier een juistere prijs krijgen voor hun woning.
Dat de prijsdaling op de Brusselse vastgoedmarkt bescheiden is gebleven, heeft volgens de notarissen alles te maken met de beurscrash, die veel mensen naar vastgoedbeleggingen heeft gedreven, met de rentedalingen op de hypothecaire markt, met de constant dalende inflatie en met de al bij al weinig aangetaste koopkracht.
Maar door met gemiddelden te werken en dan nog voor twee niet echt gelijke periodes, vlakken de notariscijfers de evoluties op de markt wel danig af.
In de statistieken van de NVN wordt de periode van september 2007 tot en met juni 2008 gelijkgesteld aan 100. En dan blijkt dat het aantal verkoopstransacties in de periode nadien gemiddeld slechts 75procent daarvan haalde. Daarmee wordt dan wel voorbijgegaan aan de zomerperiode 2008, toen de omzet op de Brusselse vastgoedmarkt 125 procent van het gemiddelde haalde en van het dieptepunt in mei van dit jaar, toen het aantal verkochte woningen nauwelijks 60 procent haalde van datzelfde gemiddelde. In een jaar tijd halveerde het aantal verkoopstransacties dus, om nadien enigszins te herstellen.
Hetzelfde voor de prijzen die —appartementen en huizen door elkaar genomen— al die tijd gemiddeld rond 250.000 euro bleven schommelen, maar waarbij in de zomer van vorig jaar een piek werd gehaald van meer dan 280.000 euro, om dan dit voorjaar door een dal te gaan waarbij gemiddeld minder dan 220.000 euro werd betaald voor een Brusselse woning. Een prijsverschil van meer dan 20procent in minder dan een jaar tijd.
Bron: De Standaard