Kopen en verkopen

Wat moet je zelf doen als een makelaar je huis verkoopt?

Ook als je je huis via een vastgoedmakelaar verkoopt, betekent dat niet dat je niets zelf moet doen. Je makelaar kan niet alleen jouw huis verkopen. Daar is jouw inzet ook voor nodig. En liefst ook nog die van een vastgoedstylist. Maar wie doet wat? Wat moet je precies zelf doen?

Wat doet de vastgoedstylist?

De verkoop gaat over jouw huis met jouw spullen erin. Die spullen moeten niet verkocht worden, maar dat huis waar al die spullen instaan wel. Om dat huis goed te kunnen verkopen, moeten de ruimtes in je huis zo goed mogelijk zichtbaar zijn en op z’n best gepresenteerd worden. Dat is in het belang van je makelaar en in je eigen belang. Een huis dat verkoopklaar gemaakt is, verkoopt nou eenmaal sneller. En dat verkoopklaar maken, dat is het specialisme van de vastgoedstylist.

Maak je huis verkoopklaar

Er zijn nog maar weinig makelaars in België die vastgoedstyling (standaard) aanbieden. Sommige makelaars werken wel al met een goede en ervaren vastgoedfotograaf. Dat voorkomt in ieder geval de grootste blunders zoals: stapels was, huisdieren en bergen speelgoed op de verkoopfoto’s.

Bij een paar makelaars, die vastgoedstyling aanbieden, krijg je meestal alleen het advies cadeau. Het daadwerkelijk verkoopklaar maken moet je zelf betalen of helemaal zelf doen.

Lees meer: Hoe kies je een makelaar?

Heb je van je makelaar een advies gekregen van een externe vastgoedstylist? Dan zal deze de uitvoering bijna altijd ook aanbieden. Maak daar gebruik van. Dat scheelt tijd, want samen kun je meer doen. De stylist werkt bovendien sneller, omdat deze geen emotionele binding heeft met jouw huis en jouw spullen. 

Bereid bezichtigingen voor

Stel: je hebt samen met de vastgoedstylist je huis verkoopklaar gemaakt. Er zijn mooie verkoopfoto’s gemaakt en je huis staat officieel in de verkoop. Dan belt de makelaar: “Er komen mensen kijken!”. Dat is goed nieuws en betekent dat je opnieuw aan de slag moet. Want je huis moet er in het echt minimaal hetzelfde uitzien als op de foto. Daar bovenop moet je huis ook nog eens lekker ruiken en warm aanvoelen. 

Haal dus opvallende kaders weer van de muur, stop tekeningen en foto’s terug in een schuif en plaats de zetel, zoals de vastgoedstylist dat had gedaan. Maak de bedden op zoals de stylist heeft voorgedaan en zorg dat je huis schoon en opgeruimd is als de kijkers komen. Want hoe zorg je ervoor dat de kopers zich jouw huis zich later nog positief herinneren? Door te zorgen dat jouw huis met kop en schouders boven eventueel andere bezochte panden uitsteekt. Meestal kun je de vastgoedstylist laten terugkomen voor een finishing touch. Dat is een snelle styling van 1 á 2 uur waarin de belangrijkste zaken weer terug in orde gemaakt worden.

Ga weg

Blijf absoluut niet thuis tijdens rondleidingen. Kopers voelen zich niet vrij om te zeggen wat ze echt vinden van je huis als je thuis bent. Zelfs niet als ze buiten staan. Ga er dus opuit en laat de makelaar zijn werk doen.

Vraag feedback

Vraag na de bezichtigingen wel altijd feedback aan je makelaar. Hadden de kijkers nog opmerkingen? Met deze informatie kun je namelijk je voordeel doen. Soms kunnen niet alle adviezen van de vastgoedstylist uitgevoerd worden uit budgetoverwegingen. Mogelijk blijkt dat één of meerdere adviezen die overgeslagen zijn, beter alsnog uitgevoerd worden. Pas bijvoorbeeld alsnog in overleg met de vastgoedstylist de kleuren in een kamer aan, als daar veel opmerkingen over zijn gekomen. Of leg alsnog een andere vloer in de bergruimte, die ook slaapkamer zou kunnen zijn. De vastgoedstylist kan je adviseren over kleuren en materialen. 

Vastgoedstyling onderdeel vastgoedmarketing

Ja, het inschakelen van die vastgoedstylist kost geld. Maar het verkoopklaar maken van je huis is een essentieel onderdeel van een goede marketing. Vraag je makelaar dus zeker of vastgoedstyling onderdeel is van het marketingpakket. En vraag anders of de makelaar een goede stylist kent. Uiteraard geeft vastgoedstyling geen garantie tot het vinden van een koper. Maar het leidt wel tot een snellere verkoop voor een beter prijs!

Auteur: Annelies van den Broek-Vermeulen, Vastgoedstylist
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in