De Vlaamse woningmarkt past zich aan aan de renovatieplicht
De vastgoedmarkt in Vlaanderen heeft een daling van 9,2% in het aantal vastgoedtransacties gezien in de eerste drie maanden van het jaar, volgens de Notarisbarometer. Hoewel de huizenprijzen met 3% zijn gestegen en de prijzen van flats met 2%, wijst de combinatie van dalende vastgoedtransacties en stijgende prijzen erop dat kopers en verkopers het moeilijker vinden elkaar te vinden op de vastgoedmarkt. Dit kan te wijten zijn aan de verplichting tot renovatie van woningen verkocht na 1 januari 2023, waarbij kopers al rekening houden met de bijkomende kosten voor renovatie en daardoor minder budget hebben voor de aankoop van een woning.
In vergelijking met Wallonië en Brussel, waar de daling van vastgoedtransacties respectievelijk 3,5% en 5% was, was de daling in Vlaanderen groter, omdat alleen in Vlaanderen een renovatieverplichting werd ingevoerd. Verkopers van niet-energiezuinige woningen moeten rekening houden met de kosten die kopers zullen maken om het huis te renoveren, terwijl dit bij energiezuinige woningen geen probleem is.
Met het asbestattest dat kopers nu krijgen, zijn ze beter geïnformeerd over de kwaliteit van de woning en kunnen ze betere beslissingen nemen. Kopers zullen dus selectiever zijn bij de aankoop en budget overhouden om de woning energie-efficiënt en asbestveilig te maken. Dit zal naar verwachting leiden tot een stijging van het renovatieritme en een gezondere en energiezuinige woningmarkt. Nieuwbouwflats zijn in prijs gestegen, wat erop wijst dat kopers energiezuinigheid waarderen en bereid zijn hiervoor budget vrij te maken.
Bron: Embuild