Kopen en verkopen

Waarom een lege woning niet goed verkoopt

Een te koop staande woning is een verkoopobject. Dat object wil je zo goed mogelijk aanprijzen, zodat je het snel verkoopt. Daarom kun je de woning beter niet leeg te koop aanbieden, want dat presenteert niet optimaal. Waarom niet?

• Geen sfeer

Een belangrijk element bij de verkoop van de woning is de sfeer. En dan niet alleen de sfeer in de woning zelf, maar ook de sfeer vastgelegd op de verkoopfoto’s. Een warme, welkome sfeer op de foto is aantrekkelijk en trekt meer kijkers. Een goede sfeer in uw woning zorgt ervoor dat de koper zich snel thuis voelt. Hoe meer een koper zich thuis voelt, hoe sneller hij geneigd is een bod te doen! In een lege woning wordt dit allemaal lastiger, omdat deze sfeer mist. De eventueel achtergelaten meubels vormen geen interieur. De woning ziet er kil en verlaten uit; geen aangename beleving voor een koper.

• Ruimtes ogen kleiner

Daarnaast zijn de afmetingen van lege ruimtes moeilijk in te schatten. Dat komt doordat de koper geen referentiemateriaal heeft, zoals een bank of een bed. Lege ruimtes ogen meestal kleiner. Dat geldt zowel op foto’s, als in het echt.

• Geen referentiemateriaal

Een koper kan zich in een lege woning bovendien moeilijk voorstellen hoe en waar zijn eigen meubels zouden kunnen staan. Dat komt opnieuw doordat er in een lege woning geen referentiemateriaal staat. Een neutrale basisinrichting helpt de koper om zijn eigen meubels in uw woning voor te kunnen stellen.

De oplossing: meubels huren

Je kunt tegenwoordig meubels of zelfs een volledige inrichting inclusief accessoires huren. Voor een vaste prijs huur je het interieur zolang als de woning te koop staat. De meubels en accessoires worden binnen een week geleverd en een gecertificeerde vastgoedstylist zorgt voor de styling. Je hoeft dus niet zelf aan de slag om meubels voor uw leegstaande woning bij elkaar te verzamelen.

Ingericht verkoopt sneller

Heb je een leegstaande of modelwoning te koop? Richt deze dan neutraal en sfeervol in. De afmetingen van de ruimtes zijn beter in te schatten en kopers kunnen makkelijker hun eigen meubels in de woning visualiseren. Kopers kunnen zichzelf sneller zien wonen in uw sfeervol ingerichte huis, dan in een kil en leeg huis. Prijs uw woning dus niet leeg te koop aan, maar zorg voor een neutraal en sfeervol interieur.

Aangename temperatuur

Het is logisch dat je een leegstaande woning niet volop verwarmd. Een aangename temperatuur draagt echter wel bij aan een goede sfeer in de woning. Zorg dus dat bij bezichtigingen de woning wel aangenaam verwarmd is.


Auteur: Annelies van den Broek-Vermeulen – mei 2011


Identikit vastgoedspecialist Annelies van de Broek-Vermeulen
Andy Camps

Annelies is van huis uit communicatie adviseur. Maar sinds 2010 vertaalde ze haar liefde voor huizen in een job als vastgoedstylist en interieurstylist. Ze werkt zowel in opdracht van professionele opdrachtgevers als particulieren.

Lees de teksten van de vastgoedspecialist >> 

 Website
 Twitter
 Facebook

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in