Kopen en verkopen

Waar te beginnen als je je huis verkoopt?

De beslissing is genomen: je verkoopt je huis! Gooi nu niet meteen een advertentie met snel getrokken foto’s op internet. Je huis verkopen vraagt meer voorbereiding en dus wat tijd. De vastgoedstylist geeft je alvast goede tips, waar je allemaal aan moet denken.

Plus- en minpunten

Maak eens een lijstje van dingen, die je zelf wel en niet goed vindt aan je huis.

Vraag vervolgens ook eens aan je familie en vrienden wat zij de plus- en minpunten vinden van jouw huis. Waarom zouden zij wel of juist geen interesse hebben om jouw huis te kopen?

Zo krijg je een objectief beeld van je eigen huis. En kun je zorgen dat je juist die goede punten benadrukt in de presentatie (in beeld en tekst). Je krijgt zo bovendien een idee van welke mensen geïnteresseerd zijn om jouw huis te kopen. Je leert je doelgroep kennen.

Klusjes

Maak nog eens een rondje in je huis. Zijn er onafgewerkte klusjes? Mist er ergens een plintje? Zitten er vlekken op een muur? Zijn er inbouwspotjes, die niet werken? Zit in alle lampen een werkend peertje? Maak deze klusjes af en zorg dat er geen kleine oneffenheden zijn. Deze leiden potentiële kopers af en geven te denken over de staat van onderhoud van je totale huis.

Ruim op

Ruim vervolgens alles wat in de weg staat op. Zoals boeken die naast de boekenkast liggen, los speelgoed, schoonmaakmiddelen, reserve toiletrollen, maar ook tandenborstels, en andere toiletartikelen die zichtbaar op je wastafel staan. Berg alles op in dichte dozen/manden. Als je toch bezig bent, kun je best ook vast alle spullen, die je toch niet mee wilt verhuizen naar De Kringwinkel of het containerpark brengen. Alles wat je een tijdje kunt missen, stop je vast in dozen. Deze plaats je netjes op zolder, in de kelder of in de garage. 

Neutraliseer

Neutraliseer als laatste de te persoonlijke details in je huis. Een wand vol kindertekeningen? Liever niet. Liever ook geen prinsessen of voetbalkamers of muren in felle kleuren. Dat schrikt kopers eerder af, dan dat het ze aantrekt.

Breng huisdieren naar de oppas

Ook huisdieren schrikken af. Breng ze tijdens de fotoshoot naar de oppas, samen met al hun gerief. Ook tijdens bezichtigingen helpt het als de hond of poes en al hun accessoires niet thuis zijn. 

Zorg voor goede foto’s

Het belangrijkste zijn goede verkoopfoto’s. Kopers klikken een huis zonder verkoopfoto’s direct weg. Op deze foto’s moeten de ruimtes goed zichtbaar zijn. Een stoel in een hoek is bijvoorbeeld niet gunstig. Net al een bank die midden in je leefruimte staat.

De foto’s moeten bovendien sfeer uitstralen. Steek dus alle verlichting aan (ook kaarsen en open haard) voor mooie sfeervolle foto’s. Zet ook alles wat je niet in beeld wilt brengen (zoals een volle wasmand) buiten beeld.
 
Je wilt je huis verkopen en weet niet waar te beginnen? Schakel de vastgoedstylist in voor advies en hulp bij de uitvoering. Samen is je huis meestal in 1 dag klaar voor de verkoop. Inclusief professionele foto’s. Of je vervolgens zelf je huis verkoopt of daarvoor een makelaar inschakelt, is aan jou.

Tekst: Annelies van den Broek-Vermeulen – oktober 2013

 

Identikit vastgoedspecialist Annelies van de Broek-Vermeulen
 

Annelies is van huis uit communicatie adviseur. Maar sinds 2010 vertaalde ze haar liefde voor huizen in een job als vastgoedstylist en interieurstylist. Ze werkt zowel in opdracht van professionele opdrachtgevers als particulieren.

Lees de teksten van de vastgoedspecialist >> 

 
 
 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in