Kopen en verkopen
Vastgoedmakelaars

Vier op de tien huizenjagers stelt aankoopakte uit tot na Nieuwjaar door verlaagde registratierechten

Auteur: Bereal

De nieuwe registratierechten zorgen ervoor dat liefst vier op de tien huizenjagers in Vlaanderen de akte voor de aankoop van hun nieuwe woning willen uitstellen tot na Nieuwjaar. Dat blijkt uit een nieuwe enquête bij 1.500 Vlamingen van ERA, de grootste makelaarsgroep van het land. Vlamingen op zoek naar een tweede verblijf kiezen dan weer eieren voor hun geld. 41 procent van hen willen nog snel een compromis tekenen om zo de verhoogde registratierechten te vermijden. De bevraging legt nog een aantal andere opvallende trends bloot. Zo kijken negen op de tien huizenjagers sinds de waterramp van afgelopen zomer specifiek uit voor overstromingsgevoelig gebied. En opvallend: de Mobiscore – goed twee jaar geleden gelanceerd door de Vlaamse overheid – is geflopt. Meer dan de helft van de Vlaamse huizenjagers weet niet wat het precies is en 44 procent heeft er zelfs nog nooit van gehoord. Daarnaast blijkt dat twee op de drie huizenjagers bereid zijn om meer te betalen voor een woning met een betere EPC-score.

Vanaf januari betaal je slechts 3 procent registratierechten in plaats van 6 procent. Een maatregel die gevolgen heeft op de vastgoedmarkt, zo blijkt. Vier op de tien huizenjagers willen hun aankoopakte uitstellen tot na 1 januari, om zo minder te betalen bij de aankoop van hun woning. Al geldt die regeling alleen als het om je eerste en eigen woning gaat. Voor een tweede verblijf stijgen de registratierechten dan weer van 10 naar 12 procent.  

Het effect van die maatregel is duidelijk zichtbaar: 41 procent van de Vlamingen willen nog snel een compromis tekenen om zo de verhoogde registratierechten te vermijden. Dat blijkt uit de nieuwe enquête van ERA, de grootste makelaarsgroep van het land, bij 1.500 Vlamingen. 

“Notarissen zullen in de eerste weken van januari in ieder geval heel veel aktes verlijden. Niet onlogisch: wie van de lagere registratierechten voor zijn eerste woning gebruik maakt, spaart daar voor een gemiddeld huis al gemakkelijk 7.500 euro mee uit. Daarnaast krijg je ook een kleinere groep kopers die zijn zoektocht volledig heeft uitgesteld tot na Nieuwjaar. We verwachten dus wat extra drukte in de eerste maanden van 2022.” Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium 

Wateroverlast 

Ook de overstromingen van begin deze zomer blijken hun effect te hebben op onze huizenjacht. Een verkoper of makelaar moet het immers verplicht aangeven als de geadverteerde woning in overstromingsgevoelig gebied ligt – met drie verschillende risiconiveaus. Vóór de overstromingen van juli keek slechts 57 procent van de bevraagden uit voor deze overstromingsgevoelige gebieden. Maar sinds de overstromingen is dat gestegen naar 88,9 procent. 

Mobiscore flopt 

Een andere opvallende vaststelling uit de enquête is het gebruik van de Mobiscore. De Mobiscore is een online tool die aangeeft hoe goed een woning scoort qua duurzame mobiliteit. De score houdt rekening met verschillende parameters, zoals de nabijheid van openbaar vervoer en de bereikbaarheid van winkels, onderwijs en diensten. De online tool werd in juni 2019 gelanceerd door het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Maar nu – goed twee jaar later – lijkt die Mobiscore  grotendeels een flop: meer dan de helft van de Vlaamse huizenjagers weet niet wat het is en slaat er bijgevolg geen acht op.  

“Wat misschien nog frappanter is: 44 procent van de bevraagden hoort het donderen in Keulen, en heeft zelfs nog nooit van de Mobiscore gehoord. Dan kan je toch stellen dat de tool zijn doel gemist heeft. Begrijp me niet verkeerd: als makelaar sta ik zeker achter het idee van de Mobiscore. Het lijkt me een goede zaak dat de overheid de Vlaming wil sensibiliseren als het op duurzame mobiliteit aankomt, ook bij de aankoop van zijn of haar woning. Maar als ongeveer de helft van de Vlaamse huizenjagers geen flauw benul heeft van wat het is, moet de overheid de tool nieuw leven inblazen.” Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium 

Zes op de tien huizenjagers kijken vervolgens niet naar de Mobiscore wanneer ze een nieuwe woning zoeken. Maar: van degenen die er wel naar kijken, is het voor 57 procent weliswaar een doorslaggevende factor in hun beslissing om een bod op de woning te doen. 

EPC doorslaggevend 

Tot slot blijkt het EPC-label van een woning alvast veel beter ingeburgerd dan de Mobiscore: meer dan negen op de tien Vlaamse huizenjagers kijkt in zijn zoektocht naar een nieuwe woning naar de EPC-score van het pand. En twee derde van hen zijn ook bereid om meer te betalen voor een woning met een lagere – en dus betere – score. 

“Als ze moeten kiezen tussen twee gelijkaardige woningen op een gelijkaardige locatie, waarbij de ene een EPC-label A+ heeft en de andere EPC-label D, dan zijn ze doorgaans bereid zo’n drie à tien procent meer te betalen voor die eerste. Voor een woning van pakweg 300.000 euro is dat dus tussen de 10.000 en de 30.000 euro. Eén op de zes is zelfs bereid om daar meer dan 40.000 euro meer voor te betalen.” Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium 

Voor 72 procent van de huizenjagers is het EPC een doorslaggevend argument in hun beslissing om een bod op de woning te doen. En onder de Vlamingen die al ooit een huis verkochten, heeft meer dan de helft al van het EPC gebruik gemaakt als extra argument om potentiële kopers te overtuigen. 

Bron: Bereal

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in