Vastgoedprijzen

Vergrijzing zorgt voor goedkopere huizen

De demografische evolutie de volgende jaren, zal bijna zeker een einde maken aan de forse prijsstijgingen in de vastgoedsector.
Aan de ene kunnen heel wat babyboomers hun eigen woning te koop zetten of overlijden en aan de andere kant zijn er minder jongeren die op zoek zijn naar een woning,


Dat stelt de studiedienst van ING. Voorspellingen zijn moeilijk te maken, want de vastgoedmarkt evolueert niet altijd rationeel, stellen de onderzoekers. Maar ze waarschuwen wel dat de markt er binnen tien à vijftien jaar sowieso helemaal anders zal uitzien.
De voorbije jaren steeg de prijs van vastgoed in ons land aan een razendsnel tempo. Op enkele jaren tijd werden woningen de helft duurder. Deze evolutie werd aangewakkerd door de historisch lage rente, goedkopere registratierechten en de eenmalig bevrijdende aangifte. Sinds vorig jaar, de rente is intussen weer aan het stijgen, vertraagt de markt.

Prijsdaling?
ING waarschuwt dat de voorzetting van historische prijsstijgingen "zo goed als onmogelijk is op lange termijn". De studiedienst van de bank verwijst hiervoor naar de demografische evolutie. De babyboomers die in de jaren 1970 en '80 massaal een eigen huis verwierven, worden oud en zullen de volgende jaren massaal gaan verkopen. Aan de andere kant verkleint het aantal jongeren (25 à 35 jaar) die op zoek zijn naar een woonst. Zelfs het kleiner worden van de gezinnen zou deze daling niet compenseren.
Of er sprake is van een forse prijsdaling of niet, valt moeilijk te voorspellen. Bovendien zullen er verschillen zijn per woningtype.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in