Kopen en verkopen

Sterke toename van vastgoedtransacties tijdens zomer

Hoewel de zomermaanden traditioneel een kalme periode vormen voor de vastgoedsector, blijkt de zomer van 2012 een uitzondering op de regel, met een tweecijferige groei van het aantal transacties. Dat heeft de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat vandaag gemeld bij de voorstelling van de Trends Vastgoedgids 2012.
"Meestal is er tijdens de zomer minder activiteit. Dat was dit jaar niet het geval. We stellen een duidelijke stijging van het aantal vastgoedtransacties vast. De toename bleek fors in juli en eveneens duidelijk voor augustus. In de twee zomermaanden bedroeg de stijging 12 procent", aldus Bart van Opstal, notaris en woordvoerder van de federatie.

Prijsstabilisatie

Wat de prijzen betreft stellen de notarissen voor juli en augustus een "algemene stabilisatie vast van de vastgoedprijzen in België". De huizenprijzen stegen met 0,7 procent in Vlaanderen en met 0,5 procent in Wallonië. In Brussel was er een daling met 0,6 procent. Het nationale gemiddelde komt daarmee uit op een stijging met 0,5 procent. Een zelfde tendens werd in de zomer vastgesteld voor de prijzen van appartementen, met een toename van 0,6 procent in Vlaanderen, met 1,4 procent in Wallonië en met 1,1 procent in Brussel, goed voor een nationaal gemiddelde van 0,7 procent.

Rente

Volgens de notarissen is de ongewone stijging van het aantal vastgoedtransacties deze zomer te wijten aan een stabilisering van de prijzen, historisch lage rentetarieven en een duidelijke interesse bij investeerders voor de vastgoedsector.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in