Kopen en verkopen

Schat een goed correct naar waarde

Ga je een woning, bouwgrond of appartement kopen? Kijk dan ook wat verder dan de (perceels)grenzen van het onroerend goed. De randfactoren beïnvloeden immers ook je woonplezier.

Houd je ogen al open van bij het inrijden van de straat en sla alle indrukken op:
 

 • Is er druk verkeer?
 • Is er omgevingslawaai (vliegtuigen, fabriek, treinspoor, school, …)?
 • Is er een bushalte in de straat of de onmiddellijke omgeving?
 • Zijn er voorzieningen in de buurt (winkels, school, gemeentehuis,…)
 • Is er voldoende parkeergelegenheid bij een stadswoning?

Durf ook enkele buren aanspreken om te informeren naar hun woonervaringen in de buurt. Is er bijvoorbeeld een buurtwerking die regelmatig iets organiseert? En wil je helemaal zeker zijn, loop dan ook eens langs op de dienst ruimtelijke ordening om je te informeren over plannen van het bestuur (aanleg riolering, geplande omleidingsweg) of van de naaste buren. Wanneer de buren een bouwaanvraag hebben lopen, is het zinvol hier inzicht in te hebben, want de werken kunnen invloed hebben op jouw woonbeleving.

Mede-eigendom

Prospecteer je een appartement, weet dan dat je rekening dient te houden met specifieke spelregels. Die zijn vastgelegd in de basisakte. Informeer ernaar bij de makelaar om een idee te hebben waar je je aan dient te houden. Bevraag je ook bij de syndicus naar de vaste kosten voor de gemene delen. Eventuele geplande werken aan de gemene delen waar je een deel van de kosten van moet dragen. Vraag bij hem ook het laatste verslag van de algemene vergadering op. Altijd leerrijk.

Meerdere bezoeken

Heeft het perceel of de woning echt je hart gestolen? Bezoek ze dan meermaals. Het eerste bezoek doe je best op klaarlichte dag, zodat je je een goed beeld kunt vormen over de bouwkundige toestand van de woning. Maar wanneer je om 17 uur door de straat passeert, krijg je een heel ander beeld dan tijdens dat dagbezoek. Misschien passeert er wel sluikverkeer door de straat?
Het is ook zinvol de woning een keer te bezoeken met een expert (architect, aannemer,…). Wanneer zij door hun bril kijken, kunnen ze snel de mogelijkheden en gebreken van de woning inschatten en je een degelijk advies geven. Zij hebben bovendien geen emotionele band met het goed.

Checklist

Kijk bij het eerste plaatsbezoek gedetailleerd naar de staat van het goed. De verkoper of de makelaar zullen je beslist niet wijzen op alle mankementen. Inspecteer onder meer:

 • Het dak, zowel buiten als binnen. Zit de bedekking nog goed, vertoont ze sporen van schade, zie je binnen vochtsporen, is het dak geïsoleerd
 • De ruwbouw: vertonen de gevels barsten, is voeg- of verfwerk nog in goede staat
 • Ramen en deuren: zijn ze goed onderhouden, welke beglazing zit erin, sluiten opengaande delen nog goed af
 • Verwarming: welke is de brandstof, hoe oud is de ketel
 • De elektrische installatie: informeer hier zeker naar het verplichte keuringsverslag
 • Het sanitair: in welke staat verkeert het, zit er voldoende druk op de leidingen, lekken de kranen
 • Vochtplekken: wees hier alert voor. Vraag naar de oorzaak wanneer je vochtplekken vindt
 • Oriëntatie: van leefruimtes en slaapkamers, maar ook de tuin
 • Zijn eventuele kelder en zolder net en droog?
 • Biedt de woning uitbreidingsmogelijkheden?

Schat het goed naar waarde

Maak een overzicht van positieve en negatieve punten die je vond en becijfer de kosten voor de nodige werkzaamheden. Vergeet verder ook niet de registratierechten, de notariskosten, de taksen, verzekeringen, … in het kostenplaatje op te nemen. Informeer bij de verkoper ook naar de maandelijkse kosten voor elektriciteit, gas en water. Dat geeft je een goed beeld van de kosten waar je tegenaan kijkt, los van de verkoopprijs.

Onderhandel!

Heb je na het doorlopen van deze stappen nog altijd een goed gevoel bij de woning, doe dan een bod. Durf daarbij gerust onder de vraagprijs gaan. De verkoper bouwt altijd de nodige onderhandelingsmarge in. Wanneer de verkoop snel moet gaan – bijvoorbeeld bij een scheiding – of wanneer de woning al lang te koop staat, zijn verkopers vaak geneigd een stuk onder hun verkoopprijs te gaan.

Auteur: Vinciane Pinte – juni 2014

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in