Kopen en verkopen

Registratierechten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Bij de aankoop van elke bestaande woning betaal je registratierechten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Die bedraagt 12,5% op de prijs verhoogd met de bedongen lasten. Via het abattement kun je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een vermindering.

Hoeveel bedragen de registratierechten in Brussel?

De registratiekosten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedragen 12,5% op de prijs verhoogd met de bedongen lasten

Het abattement: vrijstelling van registratierechten

Van de basis waarop de registratierechten worden geheven mag een bedrag van 60.000 euro worden afgetrokken om de rechten te berekenen. Dit bedrag wordt opgetrokken tot 75.000 euro als het gaat om een woning die gelegen is in een ruimte voor de versterkte ontwikkeling van de huisvesting en stadsvernieuwing. Uiteraard gelden hier een aantal voorwaarden:
  • Het moet gaan om een pand in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest
  • De woning wordt binnen de 2 jaar na de registratiedatum in gebruik genomen en je moet er vijf jaar ononderbroken in verblijven. Bij de aankoop van een appartement op plan of in aanbouw gaat het om 3 jaar
  • Tot slot mag je geen ander onroerend goed in volle eigendom bezitten. Je kunt het abattement wel verkrijgen als je nog eigenaar bent van een andere woning en deze binnen de twee jaar verkoopt.

Geen vermindering op de registratierechten mogelijk

Bij de aankoop van een bouwgrond of een huis op plan of in aanbouw kun je niet op een vermindering rekenen. Bij aankoop van een appartement op plan is het abattement toepasselijk op de prijs die je betaalt voor de grond. Voor het appartement zelf betaal je namelijk btw op de facturen.

Teruggave registratierechten bij snelle verkoop

Wanneer je binnen de 2 jaar de woning terug verkoopt, kun je 36% van de registratierechten terugvorderen. Voor de berekening van deze termijn, moet rekening gehouden worden met de datum van het verlijden van de authentieke akte.
Deze teruggave kun je aanvragen in de notariële akte van wederverkoop. Een verklaring wordt onderaan de akte opgenomen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in