Kopen en verkopen

Ook jouw droomhuis: vrijstaand met zwembad, wijnkelder en filmzaal

De gemiddelde Belg woont in een bescheiden woning, maar de dromen zijn minder bescheiden: liefst een alleenstaande woning (40%) of villa (22%), met zwembad (60 procent), wijnkelder (55%), privésauna (40%) en filmzaal (25%). Bijna zes op tien ziet die droom gerealiseerd voor 500.000 euro. Alstublieft.


Meteen wordt er aan toegevoegd dat tussen dromen en realiteit een grote kloof gaapt: 13 procent van de 3165 ondervraagden woont in zijn/haar droomhuis. Vlamingen zijn wel optimistischer dan Walen: 55 procent tegenover 47 procent gelooft dat ze 'ooit' in hun droomhuis gaan wonen.

Weg herenhuis, bye stad

Belgen wonen liever in een alleenstaande woning dan in een herenhuis (7 procent) of hoeve (9 procent) en in een rustige omgeving (34 procent) of afgelegen op het platteland (23). Slechts 8 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan een huis in de stad.

In een ideale wereld zou België vol passiefwoningen staan: 92% zegt dat dat zijn voorkeur heeft, 8 procent geeft niets om ecologie.

Keuze: geld of hart

Opvallend is dat de keuze van woning anders verloopt in Wallonië dan in Vlaanderen. De Franstaligen kiezen hun huis op basis van emoties: 43 procent was op slag verliefd op zijn/haar woning, tegenover 19 procent bij de Nederlandstaligen. Zoals de clichés het klinken, neemt de Vlaming een 'pragmatische' beslissing: in functie van budget (31 procent). Nabijheid van werk en familie zijn volgens de ondervraging niet zo belangrijk.

Bouwstijl

De baksteen blijft de Belg op de maag liggen: 43 procent wil bouwen. Vlamingen kiezen voor een een ultramoderne kubistische woning met plat dak, Franstaligen willen iets eigentijds en strak. Ook hier blijkt tussen droom en realiteit een groot verschil te bestaan, afgaande op wat er écht gebouwd wordt.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in